Afbeelding
ProGram / Total iD

Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival

vr 26 april 2024 Hardenberg Ingezonden

Het bevrijdingsvuur komt in de nacht van 4 op 5 mei naar Gramsbergen. De dertig hardlopers en hun 15 begeleiders worden zondagmiddag 5 mei op grootse wijze onthaald tijdens een nieuw evenement: het Vijverfestival.

 

Het Vijverfestival begint om 13.30 uur. In de loop van de middag komt de groep hardlopers aan met het in Wageningen opgehaalde bevrijdingsvuur. Ze hebben dat met nog ruim 100 andere plaatsen gekregen tijdens de nationale manifestatie bij Hotel De Wereld, de plek waar de Duitsers de overgave tekenden.

Na de ontvangst ontsteekt burgemeester Maarten Offinga de vlam, die we kennen van de feestweek Gramsbergen Lichtstad.

Hoe ziet het programma op 5 mei eruit?

Voor en na het aansteken van de vlam is er een prachtig (muzikaal) programma voor jong en oud.  Er zijn optredens van de bands City Hall Company en AcoustiX. Naast hun eigen repertoire brengt elke band een special lied dat heeft te maken met vrijheid. 

Bert Sloots draagt gedichten voor die hij door de loop der jaren heen heeft gemaakt over 4 en 5 mei in zijn ondertussen beroemde reeks Even Epibreren. Ook dragen leerlingen van de basisscholen door hen gemaakte gedichten voor.

Emeritus predikant Cees Schipper vertelt verhalen over Gramsbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. En dat is rond de vijver in beeld en tekst ook te zien op speciale panelen die zijn gemaakt door Museum Infocentrum Vechtdal.

Wat is er te doen voor kinderen? 

Guus & Gelien komen optreden en gaan met je dansen. Laat je deze middag  lekker schminken en leef je uit op de springkussens die er staan.

Zin in een drankje of hapje?

Geen enkel probleem. Lambert en Jan en hun medewerkers van mfc De Binder zorgen voor een biertje, wijn en frisdrank. En Mark Vos van Vos Catering is er met onder meer (broodjes) hamburger, beenham en patat frites. Gerardo is aanwezig met Italiaans schepijs.

Rond de vijver worden banken en statafels geplaatst. Maar als het mooi zonnig weer is, kun je natuurlijk een kleed meenemen om lekker op het gras te gaan zitten.

Het ophalen van het bevrijdingsvuur en het Vijverfestival is een samenwerking tussen Loopgroep Gramsbergen en Stichting ProGram. Aan de realisatie hebben diverse maatschappelijke organisaties en bedrijven een (financiële) bijdrage geleverd.

De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 6 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 7 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 11 uur geleden