Een aantal leden van de Loopgroep bij de vijver in Gramsbergen, de plek waar ze 5 mei aankomen met het Bevrijdingsvuur.
Een aantal leden van de Loopgroep bij de vijver in Gramsbergen, de plek waar ze 5 mei aankomen met het Bevrijdingsvuur. ProGram

Bevrijdingsvuur komt naar Gramsbergen

vr 22 maart 2024 Hardenberg Ingezonden

Het bevrijdingsvuur komt in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Gramsbergen. Ruim 30 hardlopers halen het op tijdens de nationale manifestatie bij Hotel de Wereld, waar de Duitsers in 1945 de overgave tekenden. Bij de vijver in Gramsbergen wordt met het vuur op 5 mei een vlam ontstoken tijdens een nieuw  festival.

Leven in vrijheid is een groot goed. En dat beseffen we maar al te goed als we kijken naar de wereld met brandhaarden in Oekraïne en Israël. ,,Daarom willen we dit jaar in Gramsbergen extra stil staan bij het feit dat wij hier nog wel in vrede leven. Want het is niet zo vanzelfsprekend’’, aldus Ronald Belser van Stichting ProGram.

Loopgroep Gramsbergen haalt het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de gemeente Hardenberg. Daarmee ontsteekt burgemeester Maarten Offinga de vlam bij de vijver in Gramsbergen. ,,Het brandende vuur is die dag het teken dat wij hier in vrede en vrijheid leven, en dat koesteren”, zegt Belser.

Zonder het van elkaar te weten hadden Stichting ProGram en Loopgroep Gramsbergen het plan opgevat om dit te gaan doen.  ,,Wat is er dan mooier om dit samen te doen”, aldus Stephan Belt, voorzitter van de hardlopers. ,,Wij hadden het al een jaar eerder willen doen, maar toen was de voorbereidingstijd tekort.” 

Beide organisaties vonden elkaar en hadden het geluk dat loopgroeptrainer René Marissen het eerder met De Krim heeft gedaan. ,,René had alle draaiboeken en routebeschrijvingen nog. Met die informatie als basis zijn we aan de slag gegaan. Het gaf ons een enorme voorsprong  bij de voorbereidingen”, zegt Belt. 

De organisatie is enorm verheugd over de bijdragen van Cultuurfonds Overijssel, Cogas Cultuurfonds, Postcodeloterij Buurtfonds, gemeente Hardenberg en provincie Overijssel. En giften van middenstandsvereniging EMM/MOG en de Vechtezomp en diensten zoals het beschikbaar stellen van busjes door Intu Gramsbergen, Auto Combi  en Ter Steege Bouw Vastgoed.

De ruim 30 hardlopers en een flink aantal begeleiders nemen zaterdagavond 4 mei deel aan Dodenherdenking en reizen dan naar Wageningen. Daar verzamelen zich hardlopers uit het hele land. Vanaf middernacht   lopen die met het vuur  naar hun gemeente. ,,Wij doen dat in estafettevorm met een schema waarbij iedereen meerdere keren   2,5 kilometer loopt”, aldus Belt. Ontbijten doen ze lopers in Deventer en lunchen in Diffelen. 

Festival

In de loop van zondagmiddag 5 mei komen ze aan in Gramsbergen. In het park bij de vijver zijn daar de nodige (muzikale) activiteiten. Er wordt nog druk gewerkt aan het programma, met veel muziek maar ook met aandacht voor Gramsbergen in oorlogstijd en tijdens de bevrijding

Zeker zijn al de optredens van bands waarin Gramsberger musici spelen, City Hall Company en Acoustix, en Bert Sloots met speciale gedichten. Verder zijn er activiteiten voor kinderen zoals een optreden van Guus & Gerlien (de mascottes van ’t Hooge Holt), schminken en springkussens. De Binder verzorgt de horeca.

Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 4 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 11 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 12 uur geleden