Afbeelding

Even voorstellen

wo 7 juni 2023 Politiek lokaal

Sinds afgelopen maart maak ik pas deel uit van de gemeenteraad van de gemeente Hardenberg en nu valt mij al de eer te beurt om een stukje voor de Toren te mogen schrijven. Allerlei politieke onderwerpen vliegen door mijn hoofd en probeer dan maar eens één uit te kiezen. Daarbij komt dat ik nu niet al mijn kruit wil verschieten voor de algemene beschouwingen die in juni worden gehouden. Ik houd het deze keer dan ook maar bij het mezelf aan u voor te stellen, zodat u mijn werkwijze en beslissingen in de gemeenteraad wat beter kunt begrijpen.

Mijn politieke interesse heb ik al sinds de middelbare school. Geschiedenis inclusief staatsinrichting was mijn lievelingsvak. Discussies met mijn geschiedenisleraar die lid was van de PSP , een partij die tegen geweld was, zal ik niet vergeten. Dit vooral omdat ik vond dat hij dan ook niet letterlijk zijn leerlingen “met geweld” oftewel een schop onder hun achterste, uit de klas moest zetten. Ik was nog zoekende naar een partij die bij mij paste. Totdat ik als ambtenaar onderwijs welzijn te maken kreeg met een D66 wethouder waarvan ik vond dat die inderdaad een redelijk alternatief bood . Mensen en meningen kregen bij haar en dus D66, de ruimte en praktisch denken en handelen was heel belangrijk. Ook de ontwikkeling van het individu is belangrijk, maar dan wel zo dat het ten dienste kan zijn van de samenleving. Deze voor mij belangrijke punten passen in mijn levenswijze en daarom ben ik al meer dan 30 jaar lid van D66, ongeacht wie er aan het roer staan. Politiek heb ik dat in praktijk proberen te brengen binnen Provinciale Staten van Overijssel en in het algemeen bestuur van de laatste periode van waterschap Velt en Vecht. Samen met mijn opleiding aan de bestuursacademie een redelijke basis om in te stappen in de gemeenteraad van de gemeente Hardenberg. En eigenlijk is het openbaar bestuur in al die jaren, in mijn ogen niet gigantisch veranderd. Dualisme, de verhouding tussen dagelijks- en algemeen bestuur , is nog steeds een mooie theorie die in de praktijk weerbarstig blijkt te zijn. Dat geldt ook voor burgerparticipatie en het aanpassen van het openbaar bestuur aan de snel ontwikkelende samenleving. Het openbaar bestuur mag dan niet zo veranderd zijn, ik ben in die 30 jaar wel veranderd. Ouder worden heeft zo zijn voordelen. Ik vlieg niet meer achter iedere hype aan, probeer niet koste wat het kost mijn gelijk te halen en beter kunnen relativeren beschouw ik als een zegen. Ook ben ik er inmiddels wel achter dat ik de wereld niet in mijn eentje kan veranderen. In de raad zal D66 daarom elke keer moeten zien waar overeenkomsten met andere partijen zitten, waar we samen op kunnen trekken en waar dat niet lukt.

Marjo de Greef

D66          

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 14 uur geleden