Afbeelding

Even voorstellen

wo 31 mei 2023 Hardenberg

Sinds kort ben ik voorzitter van de Historische Vereniging Avereest. Een van de grotere verenigingen van de gemeente met een ledental van ruim 1500 leden en ruim 100 vrijwilligers. De HVA bewaakt en koestert de historie van Avereest. Dat koesteren gaat op vele manieren. Het restaureren van historische gebouwen als de kalkovens en de gashouder, het digitaliseren van oude data, het onderhouden van diverse historische schepen, het uitbrengen van een kwartaalblad, de Kroniek, en het geven van rondleidingen in het bijbehorende museum. Maar ook, de jeugd op een verbluffend moderne digitale manier in aanraking brengen met de geschiedenis van Avereest. En die is veel interessanter dan ik dacht. Wist u bijvoorbeeld dat de Dedemsvaart vroeger verbonden was met andere open wateren? En er diverse scheepswerven waren? Ja echt, ik wist het ook niet!

Natuurlijk heb ik nooit de ambitie gehad voorzitter te worden van een vereniging, en ook ben ik geen hobby historicus die zijn kans schoon zag. Nee, ik ben er puur door toeval ingerold. Uiteraard hadden ze voor mij al enkele notabelen uit het dorp gevraagd die de boot afhielden. Met goede reden trouwens. De vorige voorzitter, Barend Rooseboom, heeft namelijk de vereniging opgericht in 1984, en heeft die doen uitgroeien tot wat ze nu is. De inzet van Barend, het consequent najagen van steeds nieuwe doelstellingen, en het altijd maar weer waarmaken van wat hij zich voornam vragen niet alleen om groot respect, maar betekenden ook dat hij zichzelf onvervangbaar gemaakt had. Voor mij was dat niet anders. Alleen maakte ik de fout om een avondje mee te draaien met het bestuur. En daar trof ik een ontzettende leuke en hartelijke groep gemotiveerde mensen waardoor ik van gedachten veranderde. (Dat, en het feit dat ik natuurlijk van onmogelijke uitdagingen houd.)

Ik ben dus om, en geniet ervan. En wanneer u zich ook aangesproken voelt? Niet van sport houd, maar toch bij een club wilt horen? Dan is de HVA die perfecte club. En wij (mag ik nu zeggen) zijn altijd op zoek naar leden en getalenteerde vrijwilligers.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 21 minuten geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 57 minuten geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 1 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 1 uur geleden
Afbeelding
Koen Godeke bergt de handschoenen op Hardenberg 1 uur geleden