Afbeelding

Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen

vr 26 april 2024 Twenterand

Liefst zestien inwoners van Twenterand deelden vrijdag 26 april mee in de landelijke lintjesregen. Die eer viel ten deel aan zes Hammenaren, vijf Vriezenveners, drie Vroomshopers, één Bruinehaarder en ook aan een inwoner van Westerhaar-Vriezenveensewijk. Zij werden door burgemeester Hans Broekhuizen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Oud-slager Johannes Sluijer uit Den Ham kreeg zijn lintje vooral voor het vele vrijwilligerswerk dat hij al sinds 1973 doet. Onder meer voor de kerk, met huisbezoeken, als ouderling, als collectant en als leider van een bijbelkring voor mensen met een verstandelijke beperking. Plaatsgenoot Jan Bosch verdiende zijn vrijwillige sporen vooral bij de plaatselijke voetbalvereniging, waar hij liefst 37 jaar in het bestuur zat. Hij deed ook veel voor de KNVB en het Hammer Ondernemerscollectief.

Dubbel onderscheiden

Het Hammer echtpaar Henk en Fennie Mollenhorst werd vrijdag zelfs dubbel onderscheiden! Manlief Henk doet al vele jaren ongelooflijk veel vrijwilligerswerk voor de kerk en is nog steeds vrijwillig chauffeur op de ZA3 bus van de dagbesteding van ZorgAccent Almelo. Bij dat laatste is echtgenoot Fennie ook al jarenlang bijrijder en begeleider van hulpbehoevende cliënten. Zij deed bovendien veel voor toeristisch Den Ham, de ouderenbond, de vrouwenvereniging en de kerk.

Nog meer in Den Ham

Hammenaar John Wermink zet zich al dertig jaar in bij allerlei vormen van vrijwilligerswerk op sportgebied. Als vrijwilliger bij de Ronde van Overijssel, de Stichting Sportpromotie Twenterand, vv Den Ham en IJsclub De Kollendiek. Marietje Teunis-Ruiterkamp komt ook uit het brinkdorp. Ze was van 2004 tot 2019 bestuurslid bij Muziekvereniging Juliana en nog steeds is zij daar vrijwilliger. Ze steekt ook veel vrijetijd in zwembad De Groene Jager, Zwemvereniging De Vroege Vogels en Verpleeghuis De Heemsteresch.


Vroomshoop

Dan Jennie Dekker-Post uit Vroomshoop. Deze geboren Vriezenveense raakte door een ernstig ongeluk rolstoelafhankelijk, maar verzette sindsdien bergen werk als vrijwilliger op school, in de bibliotheek, in de kerk, bij rouwdiensten en op woonzorgcomplex De Weemelanden. Mede-Vroomshoper Lute Gombert werd onderscheiden vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor de plaatselijke Oranjevereniging. Naast veertien jaar voorzitterschap deed Lute wel zo ongeveer alles wat er moest gebeuren bij die club. Dinie Gerrits-Jansen uit het kanaaldorp is al sinds 1986 actief als vrijwilliger voor onder meer de kerk, de plaatselijke kringloopwinkel, Oranjevereniging Vroomshoop en Stichting ZorgSaam Twenterand.

Johannes Bogermanschool

Rondom de Vriezenveense Johannes Bogermanschool een viertal onderscheidingen. Arie Verheul uit Vriezenveen zet zich sinds 1998 in allerlei functies geheel belangeloos in voor deze school. Ook voor de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Vriezenveen doet hij veel. Dat geldt ook voor plaatsgenoot Henk Wessels. Hij zet zich al bijna dertig jaar lang in voor de school en was ook bestuurslid van het Federatief Verband van Christelijke Scholen. Frits Dekker was voorzitter van het dagelijks bestuur van de school en verleent sinds 1995 diaconale ondersteuning voor de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Vriezenveen. Naamgenoot Henk Dekker is sinds 1995 óók als bestuurslid actief voor de Johannes Bogermanschool. Hij deed veel voor het gereformeerde onderwijs in het dorp. Hij was adviseur van de SGP-fractie Twenterand en daarna raadslid.

Last but not least

Julian Eshuis uit Vriezenveen is al ruim twee decennia zeer actief betrokken bij de Stichting Sportpromotie Twenterand. Ze doet erg veel voor de evenementen Tot de Nek in de Drek, de Twenterandrun en de SantaRun. Al bijna een halve eeuw zet Jan Hendriks uit Bruinehaar zich in voor zijn medemens door behulpzaam te zijn in allerlei vormen van vrijwilligerswerk. Voor Jeugdwerk Bruinehaar en Langeveen, maar ook op de basisschool, in het dorpshuis en bij zorgboerderij Erve Tijhuis. Klaasje Nijeboer-Derks uit Westerhaar zat als jonge moeder al in het bestuur van de kleuterschool en deed daarna ook nog veel vrijwilligerswerk. Bij volleybalvereniging ONI, bij begrafenisvereniging De Laatste Eer, het veenmuseum en Plaatselijk Belang.

Afbeelding
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 48 minuten geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 2 uur geleden
Afbeelding
Aangrijpende herdenking Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Audities voor 'Alias Maurits' Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Vroomshoopse Boys neemt lastige horde Twenterand 3 uur geleden