Afbeelding

Minder drugsgebruik onder jongeren in Ommen

di 21 maart 2023 Ommen

Het college van B en W van de gemeente Ommen stelt de raad voor om het programma ‘Samen tegen drug in Ommen’ ook in het jaar 2023 en 2024 voor te zetten en hiervoor 100.000 euro beschikbaar te stellen.

Om het gebruik van drugs onder jongeren te voorkomen en tegen te gaan is er in het jaar 2020 een uitvoeringsprogramma opgesteld. Er is de afgelopen twee jaar gewerkt in de gemeente Ommen volgens drie lijnen preventie, hulpverlening en repressie. Uit het voorgangsrapportage blijkt dat geconcludeerd kan worden dat de aanpak tot gevolg heeft gehad dat het problematisch gebruik van drugs in de kerngroep is afgenomen laat het college van B en W in een brief aan de raad weten.

Van veertig naar vijfentwintig

Ook is het aantal jongeren in de periferie (met zorgelijk gedrag en contacten) aanzienlijk afgenomen. In het jaar 2020 bestond de groep jongeren waarbij sprake was van problematisch drugsgebruik uit ongeveer veertig jongeren in de gemeente Ommen. In 2022 is dit afgenomen tot ongeveer 25 jongeren. De rol van volwassen die faciliteren in drugs gebruik is sterk verminderd. De mobiliteit is vergroot daardoor zijn ze de gebruikers meer zelfvoorzienend geworden. Uit de rapportage blijkt dat drugs door een aantal jeugdigen opgehaald wordt uit andere gemeenten maar ook dat dealers afzet hebben in Ommen.

Jongeren voelen meer controle

Dat inwoners drugsgebruik signaleren en constateren is beperkt. Vooral in de dorpskernen en buitengebied van Ommen is dit nog minder dan in de kern. Maar dat ook daar drugs wordt gebruikt kan met grote mate van zekerheid gezegd worden. Met de aanpak van de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Ommen minder taboe. De jongeren in Ommen zijn bewuster geworden van de risico’s en voelen meer controle. Ze zijn daardoor voorzichtiger en mijden middelen nadrukkelijker. Ze lijken weerbaarder tegen verleidingen blijkt uit het rapport.

In 2022 is gestart met het opstellen van een integraal voorlichtings- en educatieprogramma dat binnen het onderwijs wordt uitgevoerd door Tactus, Halt, GGD IJSseland en WIJZ Welzijn. In de aankomende jaren blijft het doel om drugshandel – en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen en tegen te gaan. Daarvoor wordt de aanpak verder uitgebouwd.

Voortzetting

Er zal gewerkt worden om de relatie- en informatiepositie van professionals in de dorpskernen en buitengebied te versterken. Gemeente Ommen wil jongeren al vanaf jonge leeftijd bewust maken van de gevaren van het gebruik van alcohol en drugs. Er zullen preventie maatregelen worden genomen, waarin maatwerk centraal staat. Het programma ‘Samen tegen drugs in Ommen’ wordt voortgezet en de continuïteit van het programma te waarborgen. College van B en W vindt het nodig om dit thema mee te nemen in het gemeentelijk beleid.

Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 15 minuten geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 1 uur geleden