Afbeelding

Betekenisvol zijn in de laatste levensfase

di 28 november 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord namens Evenmens zorg voor elkaar: coördinator VPTZ, Annike van der Schaaf.

Bij Evenmens VPTZ leiden we onze startende vrijwilligers zelf op. Onlangs zijn we gestart met een nieuwe training. De aanstaande vrijwilligers die enthousiast de e-learning hebben afgerond, hebben vervolgens deelgenomen aan een reeks van drie fysieke bijeenkomsten in Ommen.

Tijdens deze bijeenkomsten delen we onze kennis en voeren we waardevolle gesprekken aan de hand van verschillende thema’s. Denk hierbij aan jouw rol als vrijwilliger, het bieden van “goede” palliatieve zorg, communicatie in de palliatieve zorg, en omgaan met verlies & rouw. Na deze training worden de vrijwilligers ingezet in diverse situaties die te maken hebben met palliatieve/terminale zorg. Je kunt ervoor kiezen om ‘s nachts bij mensen thuis te waken, maar ook inzetten overdag behoren tot de mogelijkheden. Door jouw aanwezigheid kunnen mantelzorgers even een moment van rust ervaren of zich gehoord voelen. De betrokkenheid, warmte, kennis en ervaring van onze vrijwilligers worden zeer gewaardeerd.

Vaak bestaat de wens om thuis te sterven. Niet alleen bij degene die overlijdt, maar ook bij familieleden. Het feit dat onze vrijwilligers hierin van betekenis kunnen zijn, is van onschatbare waarde. Onlangs hebben we een familie kunnen ondersteunen van een dame die in een verpleeghuis verbleef. Zij wilde graag naar huis om daar haar laatste momenten door te brengen. In samenwerking met de thuiszorg en Evenmens hebben we, na overleg met de familie, ervoor gekozen om twee middagen een vrijwilliger in te zetten en twee nacht- en waakmomenten te organiseren. Hierdoor kreeg de familie de ruimte om de zorg even uit handen te geven. Op deze manier konden zij samen met mevrouw haar wens om thuis te sterven verwezenlijken. Het is prachtig om als coördinator VPTZ te zien hoe we dit gezamenlijk kunnen realiseren.

Wil jij ook een bijdrage leveren in de laatste levensfase van mensen? Neem dan contact op met onze coördinatoren via 0548 – 638 839 of stuur een e-mail naar info@evenmens.nl. Wij gaan graag met je in gesprek om vrijwilligerswerk te vinden dat bij jou past, op tijden die jou schikken. Natuurlijk bieden wij de benodigde ondersteuning om dit werk te kunnen doen.

Annike van der Schaaf
Coördinator VPTZ

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week RIBW Overijssel.

Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden