Afbeelding

Stok achter de deur naar zelfstandigheid

di 15 augustus 2023 Hardenberg

In deze rubriek is Vakinhoudelijk Teamondersteuner Carmen Meijer aan het woord van RIBW Overijssel

Stok achter de deur naar zelfstandigheid

‘Ik denk dat ik wel toe ben aan meer zelfstandigheid’ zeg je als we samen een stukje wandelen. Je kijkt me van opzij aan om te polsen wat ik hiervan vind. ‘Dat denk ik ook’ antwoord ik, ‘hoe zou je dat graag willen aanpakken?’ Je bent even stil en geeft aan dat je daar even over moet nadenken. We spreken af dat we er allebei even over nadenken en dat we er de volgende keer op terugkomen.

Een paar dagen later bel je me op. Je hebt nagedacht en je wil beginnen met afbouwen van de ondersteuning thuis. Nu komt er iedere week 1,5 uur een ondersteunend begeleider om je te helpen met opruimen en schoonmaken van je woning. Omdat je lang dakloos bent geweest, ben je het niet gewend om een woning te onderhouden. We spreken af dat de begeleider vanaf nu om de week komt en dan evalueren we of je het huishouden zelfstandig lukt.

Na 6 weken blijk je het ontzettend goed te doen met minder ondersteuning. Soms stel je je taken wel een dag of 2 uit, maar dan weet je dat je begeleider bijna komt en is dat de stok achter de deur om toch je taken te doen. Eigenlijk zou je wel naar nog minder begeleiding willen, maar je hebt wel de stok achter de deur nodig hebt om in actie te komen. Het lukt je nog niet helemaal alleen en dat vind je vervelend. Daarom kijken we samen naar andere oplossingen, waarbij er niet per se begeleiding bij jou thuis hoeft te komen. 

Die oplossing vinden we in de Academie Voor Zelfstandigheid (AVZ) binnen RIBW Overijssel. We maken kennis met de trainer en je legt je hulpvraag uit. Zij vertelt dat er een module is die je meer inzicht geeft in het huishouden met praktische opdrachten. Deze module bestaat onder andere uit het waarom maak je schoon? Welke volgorde houd je aan? Wat doe je hoe vaak? etc. De module wordt gegeven op een ontmoetingsplek in de wijk waar je nieuwe mensen leert kennen. Het is deels digitaal dus je leert ook werken met een laptop waardoor je deze andere manier van begeleiden graag wil aangaan. 

Je wil jezelf graag ontwikkelen, maar weet alleen niet of je hiermee de stok achter de deur hebt die nodig is. We spreken daarom af dat je huiswerk meekrijgt, de opdracht om bijvoorbeeld je badkamer op te ruimen en schoon te maken, en dat je een foto maakt van voor en na die tijd. Deze foto’s stuur je door naar de trainer, de begeleider komt nog 1 keer per 4 weken bij je thuis. Door gebruik te maken van AVZ ben jij zelfstandiger geworden!

Heb jij, of iemand die je kent, ondersteuning nodig? Kijk dan eens op www.ribwoverijssel.nl

Lijkt het je ook mooi om net zoals Carmen als ambulant begeleider aan de slag te gaan? Neem dan eens een kijkje op onze website www.werkenbij.ribwoverijssel.nl.

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh Medisch Centrum, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week Saxenburgh Medisch Centrum.

In deze rubriek is Vakinhoudelijk Teamondersteuner Carmen Meijer aan het woord.
Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 16 uur geleden