Afbeelding

Betekenisvol zijn in de laatste levensfase

di 3 oktober 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord Annike van der Schaaf, Coördinator VPTZ bij Evenmens

Bij Evenmens zetten we regelmatig gespecialiseerde VPTZ-vrijwilligers (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) in bij cliënten die in de laatste fase van hun leven zitten. Als wij hiervoor worden benaderd gaan wij op een huisbezoek om het verhaal te horen. We bekijken hoe we in die situatie vrijwilligers in kunnen zetten. Dat kan overdag zijn, maar ook in de avond of in de nachtelijke uren (waken).

De wens om thuis te sterven is namelijk vaak groot. Voor degene die overlijdt, maar ook bij familieleden. Dat wij hierin van betekenis kunnen zijn, is erg waardevol. Zo vertelde een mevrouw me onlangs dat ze dankzij onze inzet een moment van rust had in de nacht. Het gevoel dat er een bekwame vrijwilliger naast haar man zat gaf haar ontzettend veel vertrouwen. Dat zij een nacht goed door kon slapen, betekende dat ze overdag weer energie had om er voor haar man te zijn.

En zo zijn er meer gevallen. Van een dochter van een gezin hoorde ik dat haar moeder dankzij onze vrijwilligers weer even kon opladen. Daardoor kon ze steun in die laatste levensfase van haar man veel beter volhouden. En een fijn bijkomend voordeel: voor het gezin ontstonden er meer mooie momenten om ook echt even van elkaar te genieten.

Bij een ander echtpaar werd er een keer in de week ondersteuning gegeven. We voerden niet alleen waardevolle gesprekken, maar het gaf ook even lucht voor mevrouw. Zij kon zelf haar boodschappen doen of even een frisse neus halen, zonder het gevoel te hebben zo snel mogelijk terug naar huis te moeten. Die vrijheid en nieuwe energie zorgden ervoor dat zij het stervensproces beter vol kon houden.

We kunnen dus veel voor mensen betekenen. Dat horen we ook in evaluatiegesprekken die naderhand plaatsvinden. Ondersteuning van vrijwilligers biedt niet alleen rust, ze bieden ook een luisterend oor. De betrokkenheid en warmte in combinatie met de kennis en ervaring worden erg gewaardeerd.

Wil je in de laatste levensfase van mensen een steentje bijdragen? Neem dan contact op met onze coördinatoren via 0548-638 839 of mail naar info@evenmens.nl. We gaan graag in gesprek om vrijwilligerswerk te vinden dat bij jou past op de momenten die jou uitkomen. Uiteraard bieden wij de ondersteuning om dit werk te doen.

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week: RIBW Overijssel 

Afbeelding
Afbeelding
Project 'Asjemenou' feestelijk geopend Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor audities voor de theatervoorstelling 'Alias Maurits' Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kremer Superleague heeft nog kans Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Kringloop de Samenwerking loopt zich gezond Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Pupil Chris Palistan doet het goed Hardenberg 3 uur geleden