Afbeelding

Dat iemand jou, in zijn of haar laatste levensfase, zó dichtbij laat komen, vind ik ontroerend”

di 13 juni 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

In deze rubriek is Iris Körbl-Kunst, vrijwilliger bij Evenmens VPTZ aan het woord


Er zijn, gewoon: er zijn. Dat is wat de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) doen voor mensen in de laatste fase van hun leven en voor hun mantelzorgers. Zodat zij de zorg voor hun naaste kunnen volhouden en deze thuis kan sterven. Aan het woord is Iris Körbl-Kunst, vrijwilliger bij Evenmens VPTZ.

Ruim 30 jaar geleden werkte ik bij De Wavin. Ik dacht toen: “Een slimme meid is op haar pensioen voorbereid” en daarom sprak ik met onze pensioendeskundige Willem Rijkaart. Hij vertrouwde mij toe dat hij -zodra hij zelf met pensioen zou gaan- als vrijwilliger stervensbegeleiding wilde doen. Dat fascineerde me, waarom zou je juist dát willen doen?

Het leven kwam tussendoor, ik was ambitieus en had een druk gezin. En Willem sprak ik niet meer. Toen overleed mijn man en alles veranderde. De dood ging een belangrijker rol spelen in mijn leven. En vorig jaar dacht ik: “Waarom zou ik eigenlijk wachten tot mijn pensioen?”. Ik kwam in contact met Stichting Evenmens en die zaten te springen om vrijwilligers.

Na een training (goed te doen!) mocht ik het gaan proberen. Gemiddeld word ik nu één keer per maand ingezet. In de nachtdienst, dat wel. Dan denk ik wel eens aan mijn voormalige collega’s die een hele week in de nachtdienst moeten werken. Dan valt dit toch reuze mee?

Wat je mag doen hangt af van de stervende, waaraan heeft hij of zij behoefte? Het belangrijkste is er gewoon zijn. Dat iemand voelt dat hij of zij niet alleen is. Soms word je deelgenoot van een levensverhaal of bied je troost. Of help je een handje bij het lopen. En als er professionele hulp nodig is, dan bel je Evenmens of de thuiszorg.

Soms krijg ik reacties van: “Doe jij dát? Is dat niet lastig/ingewikkeld/zwaar?” Ik heb ervaren dat het juist enorm meevalt. Het enige dat je hoeft te doen is er zijn, goed aanvoelen en inspelen op wat er nodig is. Dat iemand jou, in zijn of haar laatste levensfase, zó dichtbij laat komen, vind ik ontroerend. Vrijwilliger VPTZ (= Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg) worden is niet alleen zinvol voor de stervenden maar ook voor jezelf. Denk er eens over na of beter nog, probeer het eens!

Evenmens VPTZ - 0548 638 839.

www.evenmens.nl

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh Medisch Centrum, Baalderborg Groep, RIBW Overijssel en Evenmens zorg voor elkaar. Volgende week  RIBW Overijssel.

Afbeelding
Open dag Seniorensport Twenterand 2 uur geleden
Afbeelding
Karel Pullen vindt het mooi geweest Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
The Doors Alive (UK) in de Baron Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Thijs Kemperink & Erwin Nyhoff sluiten theaterseizoen af Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Hardenberg volgt ontwikkelingen Schippersplas op de voet Hardenberg 6 uur geleden