Afbeelding

“Wij zijn er voor iemand in de laatste levensfase” (Evenmens zorg voor elkaar)

di 16 mei 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

In deze rubriek zijn Marja Holleboom, Tetsje Nijhuis en Jeannette Donken, Evenmens VPTZ aan het woord.


Bijschrift - Credit

Er zijn, gewoon: er zijn. Dat is wat de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) doen voor mensen in de laatste fase van hun leven en voor hun mantelzorgers. Zodat zij de zorg voor hun naaste kunnen volhouden en deze thuis kan sterven. Aan het woord zijn de coördinatoren van Evenmens VPTZ, Tetsje Nijhuis, Marja Holleboom en Jeannette Donken.

Als een geliefde, moeder of vader gaat sterven, willen mensen dat proces vaak zelf begeleiden. En dat doen ze, heel vanzelfsprekend, totdat ze soms overbelast raken. Wij kunnen ze helpen om het vol te houden. Door ze de gelegenheid te bieden eventjes uit het zorgen te zijn; door een middagje te sporten, naar de winkel te gaan, iets léúks te doen. Of door bij de stervende te waken zodat zij een nacht door kunnen slapen.

Een familie die dag en nacht moet waken, houdt dit niet altijd vol. Daarom zijn wij er, samen met een aantal betrouwbare vrijwilligers. Onze vrijwilligers waken bij de hulpvrager of praten met hem of haar. Dat zijn niet per se diepgaande gesprekken, maar je komt toch tot een kern die je normaal niet hebt. Er komen vaak veel verhalen los. En die zijn lang niet altijd verdrietig; er wordt ook heel wat gelachen vanwege herinneringen. Het is mooi als dat met je gedeeld wordt. De vrijwilligers geven geen medische of verpleegkundige hulp; als er in de nacht iets gebeurt, maken ze de mantelzorger wakker of bellen de thuiszorg.

‘Erg mooi om dit als vrijwilliger te mogen doen’, horen wij vaak terug van onze vrijwilligers. Wat zij vooral ervaren, is dankbaarheid. Dat je er voor ze bent! Het waken gebeurt soms overdag en ’s nachts. Je zit er dan in alle rust met je boekje, dat geeft ruimte voor bespiegelingen. Het feit dat de familieleden eindelijk eens kunnen slapen of een boodschapje kunnen doen, vinden alle vrijwilligers heel waardevol. En mantelzorgers zijn dankbaar. Zo zei één van hen onlangs nog tegen ons: ‘Het heeft mij zo geholpen enkele uurtjes per dag even afstand te kunnen nemen. Dat gaf me kracht om weer fris aan het bed te kunnen zitten. Al die aandacht, al die zorg. Wij hadden het nooit klaargespeeld als jullie er niet waren geweest. Het geheel is een onverwoestbare herinnering geworden waarvan jullie deel uitmaken.’

Marja Holleboom, Tetsje Nijhuis en Jeannette Donken

Evenmens VPTZ - 0548 638 839.

www.evenmens.nl

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh Medisch Centrum, Baalderborg Groep en Evenmens zorg voor elkaar. Volgende week  RIBW Overijssel.

Afbeelding
Fienne Martens 2e bij NK dammen. Sport Ingezonden 22 minuten geleden
Afbeelding
Pinksterviering Ichthuskerk Lemele Ommen 3 uur geleden
Julian Nijland in actie namens Den Ham
Den Ham speelt zich veilig Sport Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
SV Gramsbergen op koers voor 3e periode 2e klasse I Oost Sport Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Overtuigende overwinning voor dames Bergentheim Hardenberg Ingezonden 6 uur geleden