Afbeelding

Hulp in de laatste levensfase: Ook bij u thuis!

di 5 september 2023 Hardenberg

“Als een geliefde, moeder of vader gaat sterven, willen mensen dat proces vaak zelf begeleiden. En dat doen ze, heel vanzelfsprekend, totdat ze soms overbelast raken. Wij kunnen ze – samen met onze vrijwilligers - helpen om het vol te houden.” Aan het woord zijn de coördinatoren van Evenmens VPTZ, Marja Holleboom, Jeannette Donken en Annike van der Schaaf. 

Wij bieden mensen de gelegenheid eventjes uit het zorgen te zijn; een vrijwilliger gaat waken bij een naaste, zodat mantelzorgers even kunnen sporten, winkelen of iets léúks kunnen gaan doen. Of door bij de stervende te waken zodat zij een nacht door kunnen slapen. Een familie die dag en nacht moet waken, houdt dit niet altijd vol. Daarom zijn wij er, samen met een aantal betrouwbare vrijwilligers. Het belangrijkste is er gewoon zijn. Dat iemand voelt dat hij of zij niet alleen is. Soms word je deelgenoot van een levensverhaal, soms bied je troost. Het enige dat je hoeft te doen is goed aanvoelen en inspelen op wat er nodig is. Dat iemand jou, in zijn of haar laatste levensfase, zó dichtbij laat komen, is ontroerend.

Onze vrijwilligers geven geen medische of verpleegkundige hulp; als er in de nacht iets gebeurt, maken ze de mantelzorger wakker of bellen de thuiszorg. Het mogen ondersteunen en begeleiden van een palliatieve en terminale fase van iemand is een intieme gebeurtenis. Mantelzorgers zijn enorm dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers. Zo zei één van hen onlangs nog tegen ons: ‘Het heeft mij zo geholpen enkele uurtjes per dag even afstand te kunnen nemen. Dat gaf me kracht om weer fris aan het bed te kunnen zitten. Al die aandacht, al die zorg. Wij hadden het nooit klaargespeeld als jullie er niet waren geweest. Het geheel is een onverwoestbare herinnering geworden waarvan jullie deel uitmaken.

Zorgvrijwilligers zijn dus van enorme waarde; mocht u iets kunnen betekenen voor een ander, zowel overdag of ‘s nachts dan kunt u contact opnemen met onze coördinatoren via 0548 638 839 of mail naar: info@evenmens.nl. We gaan graag met u in gesprek om passend vrijwilligerswerk voor u te vinden. Tevens krijgt u de juiste ondersteuning van ons om dit werk te kunnen doen.

Info: www.evenmens.nl

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh Medisch Centrum, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week RIBW OVerijssel

Redactie: Door omstandigheden is vorige week er geen column geplaatst van de Baalderborg Groep.

Afbeelding
Afbeelding
Dorothee Spijker treedt op in Openluchttheater Avereest in Balkbrug Nieuws Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
Heropening skatepark Kruserbrink Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Raad schoorvoetend akkoord met nieuwe programmeringsafspraken over windmolens Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Schrijfster Leanne Pots in christelijke boekhandel de Welle te Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Gratis cursus Slim op Pad in de bibliotheek Hardenberg 17 uur geleden