Impressie van de aubade op Koningsdag op het pleintje bij het Hoefijzer.
Impressie van de aubade op Koningsdag op het pleintje bij het Hoefijzer.

Mooie Koningsdag, maar zonder optocht

do 23 maart 2023 Ommen

Koningsdag zal in Ommen niet ongemerkt blijven. De Oranjevereniging Ommen is er klaar voor. Het programma voor Koningsdag werd woensdagavond 22 maart  gepresenteerd op de jaarlijkse ledenvergadering. Op het programma staan onder andere een fietstocht door versierde straten, muzikaal optreden in Oldenhaghen, een aubade, tewaterlating van de Vechtzomp en een straatparade. Ook is er een compleet middagprogramma met als afsluiting vuurwerk. “We kijken er naar uit en hebben er veel zin in. Aan de voorbereidingen zal het niet liggen”, aldus Rico Magsino, voorzitter van de Oranjevereniging Ommen.

Tijdens de jaarvergadering werd tevreden teruggeblikt op de activiteiten in 2022. Ook de penningmeester sprak van een goed verlopen jaar met totaal 2080 leden voor de Oranjevereniging. Met het oog op de komende evenementen stelde Harry Oldeman, erelid van de Oranjevereniging, het jammer te vinden dat de traditionele optocht uit het programma is geschrapt. Volgens Oldeman gaat daarmee een stukje nostalgie verloren dat niet meer terugkomt.

Het bestuur had begrip voor de teleurstelling, maar liet weten alles in het werk gesteld te hebben de een optocht van de grond te krijgen. “Maar het draagvlak ontbreekt”, aldus Magsino. “Scholen hebben afgehaakt. De discussie over het wel of niet meedoen loopt al wel vier jaar. De corona heeft daar ook geen goed aangedaan. Er zijn tal van gesprekken gevoerd, met scholen, met buurtschappen en met buurtverenigingen. Het heeft allemaal niks opgeleverd. Als er geen draagvlak is moet je als bestuur besluiten de optocht te cancelen. Eigenlijk is het een besluit van de bevolking zelf. Het doet ons ook veel pijn. Maar we willen geen halve optocht organiseren dat afbreuk doet aan de herinneringen die we hebben aan dit geweldige onderdeel op Koningsdag.”

Versierde straten

Ondanks het schrappen van de optocht is het Oranjebestuur van mening dat Ommen een mooi Koningsdag staat te wachten. De straten zijn versierd. Er is weer een uitgezette fietstocht door de versierde straten en op het feestterrein is er vermaak voor jong en oud. Nieuw is de straatparade.

Koningsdag in Ommen begint met klokluiden en de traditionele aubade. In het middagprogramma is ook opgenomen de feestelijke tewaterlating van de nieuwe Vechtzomp met aanwezigheid van de zompen uit Gramsbergen en Dalfsen.

Programma

25 april, 19.30 uur: muziekduo Borrelnootjes binnenplein Oldenhaghen. Koningsdag 27 april, 8.00 uur: klokluiden; 9.30 uur: aubade Hoefijzer m.m.v. SDG; 11.15 uur: optreden Bultje Vechtkade; 13.00 uur: tewaterlating Vechtzomp in de Vecht; 14.00 uur: straatparade; 15.00 uur start feest op terrein Koesteeg; 19.00 uur prijsuitreiking versierde straten; 21.15 uur vuurwerk Vechtoever.

Diverse activiteiten op het feestterrein aan de Koesteeg.
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 4 uur geleden