Afbeelding
G. Brokelman

Motormarkt na zaterdag verleden tijd

di 21 maart 2023 Hardenberg

Na 45 jaar wordt op zaterdag 25 maart voor de laatste keer de Hardenbergse Motormarkt georganiseerd. De motormarkt wordt twee keer per jaar georganiseerd door motorclub de Gasschoeve uit Collendoorn. De commissie bestond in al die jaren uit twee leden van de motorclub en vanaf 2018 zijn dit Han Koopman en Erik van Olst.

Erik vertelt over het ontstaan van de motormarkt. “Er waren een paar leden van de motorclub die op het idee kwamen om een motormarkt te organiseren. In die jaren was je met je motor onderweg en dan ging er altijd iets kapot, er werd altijd gesleuteld onderweg. Dat gebeurt nu veel minder. Het idee ontstond om een markt te beginnen. De eerste motormarkt trok boven verwachting zo’n 750 bezoekers, en dit groeide uit tot het hoogste aantal van 6300 bezoekers in het jaar 2017. Dit was het eerste jaar dat de motormarkt werd georganiseerd in de manege aan de Hoogenweg”, vertelt Erik.

“Een soort vlooienmarkt”

De motormarkt is een markt met kramen vol onderdelen van motorfietsen, van wiel en spatbord tot cilinderkop. Er zijn bekende merken maar ook zeldzame onderdelen. Handelaren kunnen een plek reserveren in de manege. “Maar je kunt ook gewoon buiten op een kleed of tafel je spulletjes neerzetten. Een soort vlooienmarkt. De markt gaat in de ochtend om 6.00 uur open voor de handelaren en dan staan er al rijen handelaren voor de ingang”, laat Erik weten. “Veel bezoekers vinden hier een lang gezocht onderdeel. Een bezoeker vertelde de vorige keer: “Ik heb in Engeland alle markten afgezocht naar een onderdeel en nu vind ik het aan de Hoogenweg.” De bezoekers van de Motormarkt zijn nooit verminderd door Marktplaats. Mensen snuffelen hier tussen de onderdelen en vinden het lang gezocht moertje, of bellen elkaar of ze nog iets nodig hebben. Veel mooier dan op internet”, laat Erik weten.

“Soms is het een heksenketel”

Als vrijwilliger valt er veel te regelen. De omheining, de tent, de kassa, de verkeersregelaars en de handelaren moeten worden aangeschreven. “We hebben een goed draaiboek, maar toch is het soms een ‘heksenketel’. Maar als alles dan goed loopt, geeft dit veel voldoening”, vertelt Erik. “De regelgeving is in al die jaren veel veranderd. Er wordt meer gevraagd en de vergunning aanvraag wordt steeds ingewikkelder.”

Van één gulden naar vijf euro

Op de vraag wat maakte de motormarkt tot een succes antwoordt Erik het volgende: “Het is de grootste eendaagse markt in Nederland. Er is een relax sfeertje en de entree is maar vijf euro. In 1978 was dit één gulden. In al die jaren zijn we dus niet veel duurder geworden. Voor een ochtendje uit met hele gezin is het betaalbaar. Maar ook de handelaren onderling kennen elkaar. Ontmoeting is erg belangrijk tijdens de Motormarkt.”

De motormarkt vond tot aan het jaar 2017 plaats op De Boshoek. “Het parkeren bij de Boshoek ging steeds moeilijker. Of we moesten met pendelbussen gaan werken of een andere locatie zoeken. En toen kwam al gauw de manege op de Hoogenweg in beeld. Hier zijn we nu super blij mee.”

Waarom dan toch stoppen? “We moeten steeds meer moeite doen om de motormarkt te organiseren. Het wordt steeds moeilijker om de roosters van de vrijwilligers rond te krijgen. Dit komt door natuurlijk verloop. De motorclub telt ongeveer 65 leden. Veel leden zijn al wat ouder. Fysiek wordt het dan te zwaar. Ook als er een calamiteit komt moet alles goed geregeld zijn. We hebben nu hulp van familieleden, maar dit lukt niet altijd. “

“We doen het als club”

Het bestuur van de motorclub zag het niet zitten om met andere partijen samen te werken. “We zijn regelmatig benaderd door andere commerciële partijen. Maar dat willen we niet. Als een andere motorclub zich meldt, willen wij ze helpen. Maar wij vinden de motormarkt een echt clubgebeuren. Het is onze markt, we doen het als club. We gaan er nu nog één keer voor”, vertelt Erik.

De handelaren zijn op de hoogte gebracht dat op zaterdag 25 maart de laatste markt is. “We hebben geflyerd op Central Classic in Houten. De handelaren vinden het erg jammer. Het zijn vaak dezelfde handelaren die komen.”

“Ik zal de gezelligheid missen”

De laatste motormarkt krijgt nog een officieel tintje. “We hebben een eigen motormarkt vlag. Die zal ik neer halen aan het einde van de markt. Ook krijgen de bezoekers nog een ‘weggevertje’ en zullen er spandoeken hangen”. Op de vraag wat zul je het meest missen antwoordt Erik het volgende: “De gezelligheid. En het is raar, maar als ik hier de hele week bezig ben voor de motormarkt, voelt dat als een vakantie. Dit zal ik missen”, eindigt Erik het gesprek.

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 54 minuten geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 3 uur geleden