Afbeelding
Gert Stegeman

Gaat u mee op Tijd-reis?

wo 22 maart 2023 Hardenberg

Vanaf zaterdag 6 mei kunt u elke eerste zaterdagmiddag van de maand, tot en met oktober, genieten van ‘Tijdreis-Hardenberg’. “Zoals de naam als zegt: Een reis door de tijd maken per bus, waarin verleden, heden en toekomst aan de orde komen. ‘Tijdreis’ is een nieuwe activiteit van Historische Vereniging Hardenberg. Dit eerste jaar is gekozen voor het thema Energie”, laat Michiel Tijhuis weten. Samen met Bertus Kremer en Ina Vogelzang vormt hij de werkgroep Tijdreis-Hardenberg. Daarnaast hebben zich ondertussen drie gidsen bij de werkgroep aangesloten. Zij gaan de groepen tijdens de excursie begeleiden.

Tijdreis-Hardenberg is een vervolg op de voormalige Kleppertoer. Om verschillende redenen voldeed die niet meer en is deze na 2019 gestopt. “Destijds zijn Derk Espeldoorn en ik gevraagd om een andere opzet te bedenken voor de Kleppertoer, en anderen hebben zich daarbij aangesloten. Maar je kunt Tijd-reis Hardenberg niet vergelijken met de Kleppertoer. Je bezocht toen een mix aan historische gebouwen en het verhaal ‘achter’ het gebouw werd verteld. Tijd-reis Hardenberg is thematisch op gezet, en is voor jong en oud en het is een toer met een ‘verdieping’”, laat Bertus Kremer weten.

Thema Energie

Dit jaar heeft Tijd-reis Hardenberg dus het thema Energie. Het is de bedoeling om elk jaar een ander thema te kiezen. “We hebben gekozen voor Energie omdat dit nu erg actueel is. Maar je kunt allerlei onderwerpen bedenken, Zo hebben we ook al gedacht aan thema’s als landbouw, gezondheidszorg, of bijvoorbeeld recreatie. En het mooie is dat we het niet alleen over het verleden gaan hebben, maar ook over heden en toekomst van de Energie.” 

De reis begint in Hardenberg bij de brandweerkazerne, en het eerste onderdeel daarna is de Oelemölle. “Wind was namelijk één van de eerste energiebronnen die al in het verre verleden werd gebruikt. Een heel groot gedeelte van de Gemeente Hardenberg is ontstaan door turf afgravingen. Daarom gaan we tijdens de tour op bezoek bij het Veenmuseum in Westerhaar. Zonneparken behoren tot het heden, maar ook bezoeken we een biovergister. Zo heeft de tocht een aantal excursiepunten. Maar tijdens de reis wordt er ook vertelt over de ‘kolenboeren’, maar ook hoe Hardenberg is voorzien van gas enzovoort”, vertelt Bertus.

De bus wordt alleen gebruikt om van A naar B te komen. De gidsen die de tijdreis begeleiden zijn gespecialiseerd in ‘energie’. “Tijdens de rit kunnen er vanzelfsprekend vragen gesteld worden over bijvoorbeeld nieuwe energiebronnen etc. maar er zal geen tijd zijn voor diepgaande discussies. De sfeer zal ontspannen zijn en kennisoverdracht staat centraal”.

Jongeren zijn welkom

De rit is niet alleen voor ouderen maar ook geschikt voor jongeren. “Het is de bedoeling dat de jongeren een quiz of een ander educatief spel kunnen doen in de bus. Ook op de locaties van de excursies wordt rekening gehouden met de kinderen”, vertelt Michiel. De werkgroep betrekt niet alleen de jongeren bij de tocht. De studenten van de ICT-opleiding van het Alfa College hebben de website www.tijdreis-hardenberg.nl ontwikkeld. “Voor beide partijen was dit een mooi leerproces. Kaartjes kunnen besteld en betaald worden via de website. En een kop koffie of thee onderweg is bij de prijs inbegrepen. Iedereen kan dus de portemonnee thuislaten. We willen graag papierloos werken.” En misschien ook leuk om te weten: het prachtige logo van de werkgroep is gemaakt door grafisch ontwerper Ad Hofsink uit Hardenberg.

Extra ritten zijn mogelijk

De werkgroep heeft zes ritten gepland. Extra ritten zijn mogelijk. “We denken aan scholen die misschien de busrit kunnen toepassen in hun leerprogramma. Of bedrijven die meer willen weten over energie, of gewoon voor een personeelsuitje. Wij zijn in ieder geval enthousiast.” Bertus en Michiel eindigen het gesprek met de volgende spreuk: “Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen, en om er voor de toekomst van te leren”, Dat hopen we te bereiken met Tijdreis-Hardenberg. 

De reis start om 13.00 uur en de excursie per bus is  duurt ongeveer 4,5 uur. Kijk op de website of op Facebook (‘Tijdreis-Hardenberg’) voor de laatste nieuwtjes.

Afbeelding
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 3 uur geleden