Twenterand is in gesprek over batterijtrein.
Twenterand is in gesprek over batterijtrein.

“Batterijtrein ligt binnen handbereik”

ma 21 februari 2022 Hardenberg

ProRail, Arriva en de provincies Overijssel, Gelderland en Fryslân werken samen aan de ambitie om het reizen met het openbaar vervoer nog duurzamer te maken. Op weg naar CO2 neutraal of Zero Emissie openbaar vervoer, gaan zij dat doen door op 24, 25 en 26 februari 2022 te gaan testen met een innovatieve batterijtrein. Zo’n test is nog niet eerder gedaan in Nederland. De testen vinden plaats op twee niet-geëlektrificeerde spoortrajecten (Almelo-Hardenberg en Arnhem-Zevenaar-Doetinchem) met een WINK-trein van Arriva die (deels) elektrisch gaat rijden.

Treinfabrikant Stadler doet technische aanpassingen aan deze trein waardoor deze in plaats van op diesel ook op een batterij kan rijden. Deze treinen hebben al een pantograaf en batterijen die bedoeld zijn om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Tijdens deze test gaat de batterij waarin nu de remenergie wordt opgeslagen), als tractiebatterij fungeren. Dit houdt in dat de batterij voor een ander doel wordt benut, namelijk het rijden van een trein.

Testritten

De trein die voor de testritten wordt gebruikt, rijdt nu al op duurzame HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en kan zowel met als zonder bovenleiding rijden. Tijdens de testritten worden metingen gedaan die hoofdzakelijk zijn gericht op het meten van de snelheid waarmee de batterij ontlaadt en weer oplaadt tijdens het rijden met verschillende snelheden. Ook vinden er testen plaats om te kijken hoe de omschakeling van bovenleiding naar batterij (of dieselmotor) werkt en andersom. Verder wordt onderzocht hoe de trein accelereert bij vertrek onder de bovenleiding en hoeveel stroom wordt verbruikt.

Resultaten

 ”Met deze test willen we laten zien dat een batterijtrein in Nederland geen verre toekomstmuziek is, maar nu al binnen handbereik is. De uitkomsten worden gebruikt bij de verdere ontwikkeling van tractiebatterijen voor een batterijtrein. De resultaten zullen daarnaast goed van pas komen in de keuzes voor de beste Zero Emissie techniek voor het spoor in (Oost-)Nederland,” aldus de initiatiefnemers. 

De testritten met de Wink-trein vinden op donderdag 24 februari plaats tussen 9.50 en 12.40 uur op het traject Leeuwarden-Almelo (via Zwolle) en van 23.30 - 1.40 uur op het traject Almelo-Arnhem (via Amersfoort). Op 26 februari wordt een testrit gehouden van 9.20 - 9.50 uur tussen Arnhem-Doetinchem.  

Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken geopend Ommen 6 uur geleden
Afbeelding
Zangavond in NGK Kerk Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Dames zaalvoetbalteam zoekt speelsters Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomsten over Vitaal en Fit ouder worden Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Fysiotherapie Koerssen in Sibculo en Vroomshoop Partnerbijdrage 12 uur geleden