Afbeelding

‘Jarige’ school sluit bestaan af met reünie

wo 5 oktober 2022 Hardenberg

Een feest met een lach en een traan. Zo zou je de reünie kunnen noemen, die op zaterdag 8 oktober wordt gehouden in openbare basisschool de Expeditie aan de Rembrandtstraat in Hardenberg. Een lach omdat er 50 jaar openbaar onderwijs in de wijk Norden-Hazenbos wordt gevierd en een traan omdat onderwijsstichting Arcade tegelijk heeft besloten te stoppen met openbaar onderwijs in Heemse. 

Een alsmaar dalend leerlingenaantal in de afgelopen jaren ligt ten grondslag aan het besluit om de deuren van de school te sluiten. Momenteel telt de school nog 10 leerlingen. Voor hen wordt nog een passende plaats gezocht. Docente Evelien Rooze heeft er alle vertrouwen in dat herplaatsing van die leerlingen snel gaat lukken. 


Onwijs jammer

Ze vindt het ‘onwijs jammer’ dat de school gaat sluiten, maar begrijpt ook wel dat de school met zo’n kleine groep leerlingen geen bestaansrecht heeft. Evelien kwam in 2005 als leerkracht naar Het Palet. “We hebben er in de loop der jaren alles aan gedaan de school een nieuwe impuls te geven en de dreigende sluiting te keren. Dat leek eerst goed te gaan, maar uiteindelijk bleven er te weinig kinderen over. Niet goed voor de school, de docenten, maar ook zeker niet voor de leerlingen,” meent Evelien, die nu voornamelijk druk is met de organisatie van het afscheid voor de leerlingen. “De laatste schooldag is in de week voor de herfstvakantie. We gaan er een feestelijk programma van maken met onder meer een slaapfeestje op school en een filmavond met popcorn,” aldus de juf. 

Reünie

De organisatie van de reünie ligt onder andere in handen van de inmiddels 75-jarige Hans Heemskerk, die in 2010 afscheid nam na ruim 34 jaar directeur te zijn geweest van de openbare school in Heemse. Na zijn pensionering is hij als groot kippen liefhebber wel altijd bij de school betrokken gebleven. Met name als verzorger van ‘de schoolkippen’. Hij heeft naar eigen zeggen altijd met heel veel plezier bij Het Palet gewerkt en vindt het bijzonder jammer dat de school nu gaat sluiten, maar zag dat uiteindelijk al jaren geleden aankomen. Om oud leerlingen de gelegenheid te bieden nog één keer in hun school rond te kijken, herinneringen op te halen en leerkrachten en klasgenoten te ontmoeten, is er op 8 oktober, van 14.00 uur tot 18.00 uur een reünie. Meer dan 120 belangstellenden hebben zich daarvoor inmiddels al opgegeven. 

Historie

In 1972 werden de openbare kleuterschool Haasje-over en de openbare lagere school Het Hazenbos geopend aan de Rembrandtstraat in Hardenberg. Door de invoering van de wet op het basisonderwijs werden de kleuterschool en de lagere school samengevoegd tot één school voor openbaar basisonderwijs, de openbare Jenaplanschool Het Palet. Twee jaar geleden ging men over naar het Ervaringsgericht onderwijs met een nieuwe naam: De Expeditie. “Het personeel, ouders en Arcade hebben er alles aan gedaan om de school te behouden. Ondanks die geweldige inzet heeft dit niet geleid tot een grotere instroom en het besluit tot sluiting,” licht een woordvoerder van Arcade toe. Wat er gebeurt met het schoolgebouw is nog niet bekend.

!
Afbeelding
Lichtjesloop in Gemeentepark Dedemsvaart 9 uur geleden
Afbeelding
Platform Servicepunt Vrijwilligers gelanceerd Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Herhaalprik corona zonder afspraak Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Afscheid Bram de Vos van bestuur Ommer Marke Ommen 15 uur geleden
Afbeelding
Verse erwtensoep voor Voedselbank Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Weinig mogelijkheden voor hulp aan PAS-melders Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 17 uur geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Dedemsvaart 17 uur geleden