Afbeelding
G. Brokelman

Scholen weer open voor ‘gewoon’ onderwijs

ma 10 januari 2022 Hardenberg

De noodscenario’s lagen al klaar, maar op maandag 10 januari gingen de scholen in het primair- en voortgezet onderwijs toch weer open voor ‘gewoon’ onderwijs. Het kabinet heeft vorige week aangegeven dat alle scholen weer open mogen behalve in het Hoger onderwijs – mbo, hbo en universiteit. Deze blijven nog tot zeker 14 januari dicht. In die leeftijdscategorie is het aantal besmettingen volgens het Outbreak Management Team nog te hoog.

De scholen van onderwijsstichting Arcade en Chrono waren wel voorbereid op het onlineonderwijs. In de week voor de Kerstvakantie, waarin de kinderen al thuis moesten blijven, is er op de scholen doorgewerkt en het onlineonderwijs alvast voorbereid, zodat er snel geschakeld kan worden. Op maandag 10 januari zouden de kinderen dan hun spullen op kunnen halen, zodat ze de dag erna thuis les zouden krijgen. “We hadden hier natuurlijk al veel ervaring mee opgedaan. Gelukkig was dat nu niet nodig”, geeft Gerjo Stegeman namens Arcade Onderwijsstichting aan. “We zijn ondertussen twee jaar verder. Onderwijs op afstand wordt al gewoon. Er is elke keer geëvalueerd en het afstandsonderwijs is steeds verder verbeterd. De eerste keer overviel het iedereen. Maar ondertussen is het al ‘gewoon’ geworden”, vertelt Bas van Loo, Voorzitter college van bestuur CHRONO. 

Enorme belasting

“In de afgelopen periode moesten er groepen noodgedwongen thuisblijven, vanwege een hoog aantal besmettingen in de groep. Iedereen is er telkens op voorbereid dat het kan gebeuren. Het zorgt echter wel voor een enorme belasting voor de scholen. Het is dan ook niet zo dat er even met de vingers geknipt wordt en het op rolletjes loopt. Per school is het maatwerk om alles in goede banen te leiden”, vertelt Gerjo Stegeman.

Spannend

Op de vraag of het voor de leerkrachten en ouders spannend is omdat corona nog steeds aanwezig is antwoordt Gerjo het volgende: “Dat is wisselend. Natuurlijk zijn er leerkrachten en ouders die het spannend vinden omdat het virus immers nog niet weg is. We begrijpen dat ook. Het zorgt voor een enorme belasting voor de school en ouders. Over het algemeen overheerst echter vooral de opluchting”. 

Ontzettend blij

Gerjo Stegeman: “We zijn ontzettend blij dat we weer fysiek onderwijs mogen geven. Dat is de beste manier van lesgeven en ook erg belangrijk voor het sociaal welbevinden van de leerlingen”. Bas van Loo: “De ouders zijn blij dat de kinderen weer naar school kunnen. Thuisonderwijs vraagt veel van de ouders, en dat is soms niet eenvoudig. We zijn blij dat de scholen weer open mogen”.

De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 5 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 7 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 10 uur geleden