Afbeelding
G. Brokelman

School in Hoogengraven viert 100-jarig jubileum

di 27 september 2022 Hardenberg

Van 26 september tot en met 1 oktober r is het feest in Hoogengraven want de Christelijk Daltonschool Hoogengraven bestaat 100 jaar. En dit wordt gevierd met een feestweek.

De feestweek begon maandag met een gezamenlijk ontbijt en het maken van flowbombs, deze kunnen worden weggeven. Dinsdag 27 vond het Wolvenspoor plaats. “De feestweek eindigt met een reünie op zaterdag 1 oktober. Het regent aanmeldingen”, vertelt Harry Muskee, directeur van de school in Hoogengraven. Deze dag kunnen er onder andere oude foto’s worden bekeken. En de dag eindigt met een barbecue. Woensdag is er een papa en mama dag en op donderdag worden er spelletjes gedaan met opa en oma. Op vrijdag komt het Circus en wordt een voorstelling door de leerlingen gegeven. “Een hele week vol activiteiten die bedacht zijn door de reüniecommissie”, vertelt Harry.


Geschiedenis

Harry vertelt het volgende: “Sinterklaas wees ons erop dat onze school heel oud is. Als Sinterklaas dat zegt is dat zo. Sinterklaas hield van archeologie en geschiedenis. Hij had een oud krantenartikel in het archief. In dit artikel stond dat in 1863 eenmansschooltjes te koop werden aangeboden. Er werden schuurtjes van gemaakt van deze schooltjes. Daarvoor in de plaats kwamen twee aparte scholen Hoogengraven en Nieuwe Brug. Dit was in het jaar 1863. Een deel van het oude schoolgebouw is het oudste schoolgebouw van Ommen. Ook kun je op het plein nog één muurtje zien van het oude meesterhuis”.

In 1863 was de school een openbare school. De school werd bezocht door meer dan honderd kinderen uit de verre omgeving. “Kinderen liepen dagelijks van en naar school. Er waren grote boerenfamilies. Er was anderhalf uur pauze en dat hadden sommige kinderen ook nodig om heen en terug te lopen naar huis. Ook bleven kinderen op school en zwierven in de pauze dan anderhalf uur in de bossen. Opa’s van leerlingen van de school vertelden dat ze soms aan de Vecht speelden en dan ging de bel en moesten ze snel terug”, vertelt Harry. De kinderen kwamen uit gebieden als Junne, Stegeren, Rheeze.

Geen agrarische school

“De laatste vijftien jaar heeft er een verschuiving in het soort leerling plaatsgevonden. Er zijn steeds minderen boerenfamilies die de kinderen hier op school hebben. De school is geen ‘agrarische school’ meer”. De leerlingen van nu, zijn leerlingen waarvan de ouders kiezen voor een bosrijke omgeving van de school, voor onderwijs van de Daltonschool. Of het kleine aantal leerlingen”, aldus Harry.

Vijfde of zesde generatie

In 1921 werd het recht op het stichten van christelijk scholen wettelijk vastgesteld. Het bestuur, bestaande uit ouders heeft toen gekozen voor Protestant Christelijk onderwijs. In de jaren tachtig is de school overgegaan naar PCO Ommen. En in 2015 is PCO Ommen gefuseerd met PCO Dalfsen en dit heeft geresulteerd in Stichting Floreant waar de school nu ondervalt. 

De school heeft op dit moment 25 kinderen. “De leerlingen bestaan nu uit éénderde katholiek, éénderde protestants en éénderde niet kerkelijk. Uniek is dat één van de leerling, Robin Veurink, de vijfde of zesde generatie is die op deze school zit”.

Woudschool

De school te Hoogengraven heeft een Woudschool elke vrijdag. Dan gaan de groep kinderen de hele dag het bos in. En hebben naar aanleiding van zes thema’s natuurlijke ontwikkeling. “De zintuigelijke ontwikkeling is van belang. Het ruiken, proeven van de natuur. Zij zijn de hele dag in het bos, ook maar slecht weer. Binnenkort kunnen ook andere scholen hier gebruik van maken. Bij de kinderen is de interesse er al om dat er al hutten gebouwd werden in de pauze en constant in de natuur zijn”.

Op de vraag wat maakt de school uniek antwoordt Harry Muskee het volgende: “Dat is natuurlijk de ligging in de mooie natuur. Dat ieder kind gezien wordt en dat we dicht aansluiten bij wat de kinderen nodig hebben”.

De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 9 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 11 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 15 uur geleden