De wolf is terug in Nederland.
De wolf is terug in Nederland.

Wolf in Movieskoop

do 18 augustus 2022 Hardenberg

O&A regisseur Cees van Kempen is op 18 september aanwezig bij Movieskoop Hardenberg, waar vanaf 18.30 uur de film Wolf te zien is. 

Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland. Voor de opzienbarende natuurfilm WOLF volgde filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen de wolf in zijn tocht vanuit het oosten van Duitsland naar Nederland, waar hij een familie sticht. Het resulteerde in WOLF, een uitzonderlijk portret van het leven van een wolvenroedel in Nederland, waar de wolf al 150 jaar niet werd gezien. 

WOLF is een familiefilm met oogstrelende en unieke beelden van de wolf en zijn roedel, die nergens beter tot zijn recht komen dan op het grote witte doek. Het verhaal wordt verteld door Matthijs van Nieuwkerk. 

De film volgt het welpje Scout, dat wordt geboren in het oosten van Duitsland. Scout groeit spelend en onbezorgd op. Eenmaal volwassen verlaat hij de roedel, op zoek naar een eigen territorium en een vrouwtje om zijn eigen gezin te kunnen stichten. Het is een gevaarlijke reis die hem uiteindelijk in Nederland brengt.

WOLF is één van de grootste natuurfilmproducties die ooit in Nederland gemaakt is. BNNVARA is coproducent van de film. De film krijgt ook internationale aandacht. De Duits/Franse kwaliteitszender ARTE participeert in dit toonaangevende project. Nadine Zwicker van Arte: “Arte is trots om deel te nemen aan deze unieke film. De filmmakers hebben het verhaal van de terugkeer van de wolf naar Nederland weten te vertellen in het kader van de Europese expansie van de soort. Het is een prachtige film, met een sterke verhaallijn die het gedrag van wolven in het wild laat zien.”

IFAW ondersteunt de film WOLF. Directeur IFAW Nederland Joep van Mierlo zegt hierover: “Wij zetten ons al jaren in om een goede terugkeer van de wolf mogelijk te maken. De terugkeer van de wolf leverde in Nederland discussies op. IFAW werkt wereldwijd constructief aan oplossingen in conflicten tussen mensen en wilde dieren. In Nederland vragen wij beleidmakers om zich beter voor te bereiden op de aanwezigheid van wolven. De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Het zal bijdragen aan een ecologisch onderbouwd en politiek gedragen beleid.”

Natuurmonumenten is enthousiast partner van deze film. De terugkeer van de wolf heeft grote impact op de Nederlandse natuur. Boswachter Frank Theunissen zag dat op de Veluwe gebeuren: “Door de terugkeer van de wolf zie je dat het gedrag van wilde zwijnen en edelherten veranderd. Ze passen zich aan, grazen op andere plekken en dat heeft invloed op de vegetatie. Wolven laten ook prooiresten achter en dat is voedsel voor aaseters zoals raven en speciale keversoorten. De aanwezigheid van de wolf verandert de natuur, dat zien we elke dag in onze gebieden. Ze wordt daardoor natuurlijker en dat vinden wij als boswachters prachtig.”

Over Cees van Kempen


Al in zijn vroege jeugd had hij een passie voor natuur en fotografie. Deze passie groeide tijdens zijn verblijf in Afrika, waar hij ook begon met filmen. In 2007 maakte hij als amateurfilmer een film van een visavontuur in de binnenlanden van Ethiopië. Toen deze film door RTL werd uitgezonden groeide zijn ambitie om professioneel (natuur)films te gaan maken. Om deze ambitie verder gestalte te geven ging hij in Engeland, de bakermat van natuurfilms, in de leer bij professionals in het vak. In 2014 stopte hij met zijn managementadviesbureau en startte hij Ispida Wildlife Productions B.V. Hiermee ging hij zich volledig richten op de productie van hoogwaardige natuurfilms. Hij produceerde verschillende natuurfilms voor de Nederlandse publieke omroep, meest recent werd in 2022 de natuurdocumentaire Marker Wadden op tv uitgezonden die hij samen met BNNVARA en Natuurmonumenten geïnitieerd heeft.

Over Sander Emmering


Sander Emmering is al meer dan 20 jaar producent van speelfilms, documentaires en entertainment series. Naast Wolf heeft hij een natuurserie in ontwikkeling voor NPO1 en produceert hij met Southfields diverse sportdocumentaires. Tot 2018 was Sander CEO van Warner Bros Nederland. In die rol was hij als producent betrokken bij meerdere speelfilms waaronder: De Marathon, De Zevende Hemel, Het Diner, Bro’s’ before Ho’s en Bon Bini Holland.

Over distributeur M&N Media Group


Sinds 1 januari 2020 zijn Jeffrey de Graaff, Gerben Kuipers en Ignas van Schaick de M&N Media Group gestart. De nieuwe filmdistributeur legt zich vooral toe op het uitbrengen van muziek- en natuurfilms. Daarnaast richt het bedrijf zich ook op vernieuwende filmconcepten. Zo ziet het driemanschap ‘mooie kansen in de markt op het gebied van event cinema, projectie op locatie en creatieve filmconcepten binnen de Benelux’. Gerben Kuipers verdiende zijn sporen in het bioscoopbedrijf. Hij exploiteerde bioscopen in Wageningen, Ede, Utrecht en Nijmegen. Jeffrey de Graaff heeft een achtergrond in film en muziek. Hij werkte onder meer bij de distributeurs Entertainment One en Bridge Entertainment. Hij was ook general manager van AT Bookings. Ignas van Schaick werd bekend als producent bij EMS FILMS, het bedrijf dat onder meer De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad maakte.

Voor meer informatie: www.mn-mediagroup.com/

Over Natuurmonumenten


Natuurmonumenten is de beweging van mensen met hart voor de natuur. Samen met haar leden zorgt zij voor meer dan 110.000 hectare natuur in Nederland. Natuurmonumenten beschermt natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Overal in Nederland. Voor iedereen. Die natuur stellen we voor altijd veilig door gebieden aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Dat doen we met steun van vele Nederlanders. Omdat we houden van natuur.

De wolf heeft zich na een lange afwezigheid weer gevestigd in onze natuurgebieden, dat brengt veranderingen en nieuwe uitdagingen met zich mee. Daar moeten we mee leren omgaan. Dat geldt voor onze herders, boswachters, bezoekers, maar bovenal voor de wilde dieren in de natuur zelf. Voor meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/wolf

Over IFAW Nederland


International Fund for Animal Welfare (IFAW) zet zich in voor de wolf in Nederland. In samenwerking met schapenhouders organiseert IFAW-workshops voor de training van kuddebeschermingshonden in Nederland en Duitsland. Het blijkt namelijk dat voorlichting en goede bescherming van landbouwdieren conflicten met de wolf kan voorkomen.

!
Afbeelding
Zwem4daagse Coevorden 1 minuut geleden
Afbeelding
EUREGIO spreekuur voor grenspendelaars Hardenberg 7 minuten geleden
Afbeelding
klaverjassen en jokeren Hardenberg 9 minuten geleden
Afbeelding
‘Ik en mijn Droom’ in De Vlierlanden Hardenberg 11 minuten geleden
Afbeelding
Elvisdienst Coevorden 16 minuten geleden
Afbeelding
KBO-PCOB middag Hardenberg 33 minuten geleden
Afbeelding
jubileumconcert Dedemsvaart 40 minuten geleden
Afbeelding
Week 40 Hardenberg 2 uur geleden