Afbeelding

Inspiratieavond over kansen rondom energieopwekking in Vechtdal

wo 8 juni 2022 Ommen

Bij Erve Vechtdal in Ommen wordt op 22 juni vanaf 19.30 uur een inspiratieavond gehouden voor alle agrarische ondernemers. De avond staat in het teken van kansen rondom het opwekken van energie. Ondanks dat er netcongestie is, zijn er wel degelijk mogelijkheden in het Vechtdal. Tijdens deze avond wordt onder meer verteld hoe je als agrarisch ondernemer toch stroom kunt opwekken in een netcongestiegebied en vertelt een agrarisch ondernemer over zijn keuzes voor een boerderijwindmolen.

De inspiratieavond is een initiatief binnen het project Regiodeal Zwolle. Tijdens de bijeenkomst op 22 juni zijn er verschillende gastsprekers. Zo zal Rients Hijma, projectleider energie bij LTO Noord, vertellen over de Regionale Energie Strategie in het Vechtdal. Wat staat er in de RES van Overijssel? Welke kansen zijn er voor agrarische ondernemers om ook duurzame energie op te wekken? Daarnaast vertelt hij over diverse opwekmogelijkheden en het bijbehorende financiële verdienmodel.

Rob van Leeuwen, eigenaar van PetaWatts, vertelt hoe je als agrarisch ondernemer 4x meer zonnepanelen kunt aanleggen op een kleinverbruikersaansluiting. Betere benutting van duurzaam opgewekte energie op het eigen bedrijf komt aan bod en daarnaast vertelt Rob over een systeem dat is ontwikkeld binnen Publiek Private Samenwerking Energie en Landbouw. Met dit systeem kunnen ondernemers zien wanneer het voordelig is om meer stroom te gebruiken (bijv. voor koeling) bij een lage elektriciteitsprijs of juist te verkopen bij een hoge elektriciteitsprijs.

Aansluitend vertelt Jakob Haasjes, melkveehouder en lid van LTO Noord uit Staphorst over zijn ervaringen met het plaatsen van boerderijwindmolens op zijn erf. Hoe heeft hij het traject ervaren? En waar liep hij tegenaan?

Wil je meer weten over kansen en mogelijkheden rondom energieopwekking? Kom dan 22 juni naar de inspiratieavond. Inloop vanaf 19.30 uur. Rond 22.00 uur is de afsluiting met een borrel. 

Doelstelling

Er liggen grote opgaves om energie op te wekken door middel van zonnepanelen, windmolens en andere duurzame bronnen. Nederland heeft namelijk de doelstelling om in 2030 70% van de energieproductie te produceren uit duurzame bronnen. Dit biedt kansen voor agrarische ondernemers, aangezien zij grote daken beschikbaar hebben die geschikt zijn voor zonnepanelen.

Regiodeal Zwolle

Onlangs is LTO Noord in het Vechtdal (Overijssel) gestart met Regiodeal Zwolle. In dit project gaat LTO Noord samen met lokale agrarisch ondernemers aan de slag met de uitdagingen op gebied van klimaat, energie, natuur en water. Hierbij wordt onderzocht hoe agrarische ondernemers vanuit gezamenlijke belangen van betrokkenen beloond kunnen worden voor een duurzame ontwikkeling van het gebied, dat is goed voor ons allemaal. Aan welke inhoudelijke knoppen kunnen agrarische ondernemers draaien en wat staat daar (financieel) tegenover?

Personeel Nijeboer Bouw BV voor het nieuwe pand in Ane
Nijeboer Bouw BV klaar voor de toekomst Nieuws Ingezonden 3 minuten geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Nieuws Ingezonden 11 minuten geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 33 minuten geleden
Afbeelding
Droge en veelal zonnige meiweek Weer 1 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 2 uur geleden