Afbeelding

Lees!

wo 17 mei 2023 even sToren

Een groot deel van de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs leest slecht. Minister van Onderwijs, Wiersma is van plan de regie naar zich toe te trekken en schoolbesturen te instrueren wat het beleid moet zijn.

Ik snap dat wel. De mens is visueel ingesteld. Als wij informatie te horen krijgen, herinneren we ons daar drie dagen later nog maar tien procent van. Als er een relevante afbeelding bij die informatie staat, weten we drie dagen later nog 65% van de boodschap na te vertellen, “A picture is worth a thousand words”. 

De techniek en met name de commercie heeft daar handig gebruik van gemaakt en de jeugd is inmiddels verslaafd aan het scherm in alle mogelijke formaten en laat het leesboek links liggen. En ik beken voor mezelf dat een presentatie ondersteund door een PowerPoint aantrekkelijker is en beter beklijft dan alleen teksten en verhalen. Ik kijk liever een instructievideo dan dat ik de handleiding lees. Ik studeer mijn baspartijen in via YouTube in plaats van notenschrift. En terwijl ik moet opzoeken wat Artificial Intelligence is, blijkt het inmiddels een onmisbaar facet van onze maatschappij te zijn. Een vloek of een zegen?

Moeten we de situatie bestempelen als een probleem of als een uitgangspunt? Als we het kwalificeren als een probleem, dan is het wel een probleem dat wij als volwassenen zelf hebben gecreëerd! Wij hebben internet, facebook, Insta, Snapchat en noem maar op, bedacht, ontwikkeld en vervolgens over onze jeugd heen gestrooid. Wij volwassenen en niemand anders.

Ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Je kunt het vergelijken met de uitvinding van dynamiet. Dit ontketende een revolutie in de mijnbouw, wegenbouw en tunnelaanleg. Maar het is helaas ook de basis van een nieuwe vorm van oorlogsvoering.

Ik lees graag en kan mij niet voorstellen dat geschreven tekst ooit verdwijnt. De deskundigen moeten echter wel bepalen hoe het lezen er over 50 jaar uitziet en welke prioriteiten men wil stellen. En niet met elke nieuwe onderwijsminister van koers veranderen.

En ze leesden nog lang en gelukkig..

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden