Afbeelding

Fluitend

wo 12 april 2023 Hardenberg

Het is april! Tijd voor de CITO eindtoets. Een stressvolle tijd voor de leerlingen van groep 8 én hun ouders. Nu komt het eropaan! Of niet? Naast CITO zijn er meerdere leerlingvolgsystemen, ik hou het gemakshalve even bij CITO. Die is al met al wel de bekendste. Voordat de leerlingen getoetst worden met dé eindtoets zijn ze acht jaar lang gevolgd met hetzelfde leerlingvolgsysteem. De leraar weet op basis van die scores precies hoe zijn koekenbakkers ervoor staan. Niet alleen voor lezen, taal en rekenen (de belangrijkste data waar het voortgezet onderwijs om vraagt) maar ook sociaal emotioneel: hoe zit een leerling in zijn vel? Kan een leerling omgaan met druk? Doorzetter of niet? Fysieke beperkingen, ADHD en ga zo maar door. De CITO eindtoets zou een bevestiging moeten zijn van de bevindingen van acht jaar basisonderwijs. En zou moeten aansluiten op het advies wat de leerkracht van groep 8 al in zijn hoofd heeft. En wat de ouders in hun hoofd hebben. En het allerbelangrijkst: wat de leerling in zijn hoofd heeft. En zo is het gelukkig vaak ook. Maar niet altijd.


Nog altijd wordt er wijd en zijd verkondigd: Hoe ‘hoger’ het vervolgonderwijs, des te meer kans op een ‘goede’ baan, hoe hoger je salaris en des te gelukkiger je wordt. Daar zitten forse denkfouten in! Namelijk, geld maakt gelukkig. Ik zou zeggen, gelukkig maken ze geld. En ‘hoger’ onderwijs maakt gelukkiger dan ‘lager’. Ten eerste moeten we af van de terminologie hoger en lager. Iets als HO-onderwijs (onderwijs met het hoofd) en HA-onderwijs (onderwijs met de handen). En geluk is niets meer of minder dat je fluitend naar je werk gaat.

Op het internet wordt enorm reclame gemaakt met oefenstof voor de eindtoets. Op de radio wordt verkondigd dat ‘iedereen kan leren rekenen!’ Ik weet niet of ik het goed reken.
Kinderen die op tenen gaan lopen, dat kan niet goed zijn. De wachtlijst van de psycholoog die volloopt: hij wijst op de prestatiedruk die ouders hun kinderen opleggen en dat die moet worden weggenomen. Er leiden meer wegen naar Rome!

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Fysiotherapie Koerssen in Sibculo en Vroomshoop Partnerbijdrage 32 minuten geleden
Afbeelding
Stekjes- en boekenmarkt Hardenberg 52 minuten geleden
Afbeelding
Joerie Church zet punt achter voetbalcarrière Hardenberg 1 uur geleden
De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 19 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 20 uur geleden