Beeld ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’.
Beeld ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Foto uit de collectie van het Drents Archief, Collectie Hoekstra.

Honderd jaar fotografie in Stedelijk Museum Coevorden

zo 12 maart 2023 Coevorden

In de afgelopen honderd jaar is de aanblik van Coevorden enorm veranderd. Van 31 maart tot en met 24 september neemt Stedelijk Museum Coevorden in de tentoonstelling ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ de bezoeker mee in de geschiedenis van de stad. 

De aanleiding voor de tentoonstelling was een schenking van 500 ansichtkaarten, vertelt directeur Rik Klaucke. “Toen we die eens goed bekeken, viel het ons op hoe sterk Coevorden in de afgelopen eeuw veranderd is. Ik denk dat veel mensen het interessant zullen vinden om dit tijdsbeeld te zien.”

In aanvulling op de oude ansichtkaarten besteedt de expositie aandacht aan de ontwikkeling van de fotografie in Coevorden. “Tegenwoordig kan iedereen met zijn mobiel een foto maken”, legt Klaucke uit, “maar vroeger ging het er heel anders aan toe. Rond 1900 was het bijvoorbeeld alleen mogelijk om in de zomermaanden een portretfoto te laten maken, als een rondtrekkende fotograaf langs Coevorden kwam.”


Jouw foto in het museum

Ook hedendaagse foto’s krijgen een plek in de tentoonstelling. Van april tot en met september is er elke maand een ander thema, dat via de website en social media van het museum bekend wordt gemaakt. Iedereen kan foto’s insturen die bij het thema passen via  info@museumcoevorden.nl. De mooiste foto’s worden op een tv-scherm in het museum getoond. Het thema voor april is ‘zwart-wit’. 

De tentoonstelling ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ wordt geopend op 31 maart en loopt tot en met 24 september. Bij de tentoonstelling is een gratis speurtocht voor kinderen. Ook zijn er diverse (kinder)workshops en lezingen. Actuele informatie is te vinden op de website www.museumcoevorden.nl. 

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 11 uur geleden