Werk van één van de leerlingen van CBS Mijndert van der Thijnen.
Werk van één van de leerlingen van CBS Mijndert van der Thijnen.

Mijndert van der Thijnen in Stedelijk Museum

do 17 februari 2022 Coevorden

De tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ is van 18 februari tot en met 3 april te zien in Stedelijk Museum Coevorden. De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen het museum, basisschool CBS Mijndert van der Thijnen en Galerie Kunst op Vijf.

Stedelijk Museum Coevorden organiseerde in 2021 de kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ voor kunstenaars die wonen of werkzaam zijn in Drenthe/Groningen. Hierbij werden kunstenaars gevraagd een beeltenis te maken van Mijndert van der Thijnen, schoolmeester en koster in Coevorden ten tijde van het rampjaar (1672). In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoot Rabenhaupt, zijn van Mijndert geen afbeeldingen beschikbaar. Niemand weet dus hoe hij er precies uitzag, terwijl hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Coevorden in 1672.

In 2022 vieren we het 350-jarig ontzet en organiseert het museum een tentoonstelling over deze Coevordense helden. Onderdeel van de tentoonstelling is het werk van kunstenares Diane Brodie. Als winnaar van de kunstwedstrijd maakt zij een beeltenis van Mijndert van der Thijnen.

“Naar aanleiding van de kunstwedstrijd voor professionals werd ik benaderd door Andrea Oldewening, directeur van CBS Mijndert van der Thijnen. Samen kwamen we tot het idee om een tentoonstelling voor én door de kinderen te maken. Daarvoor hebben we Anja bos van Galerie Kunst op Vijf benaderd. Ik ben trots op het eindresultaat; de kinderen hebben zo ontzettend veel verbeeldingskracht. Ik nodig dan ook iedereen uit de tentoonstelling te bezoeken”, zegt Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden over het project.

Les over Mijndert van der Thijnen

Museumdocenten van Stedelijk Museum Coevorden hebben in het kader van dit project aan alle klassen van CBS Mijndert van der Thijnen les gegeven over het rampjaar (1672) en de rol die Mijndert van der Thijnen daarin heeft gespeeld. Na de les zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het maken van hun eigen kunstwerken.

Alle leerlingen van de school doen mee. De leerlingen hebben diverse werken gemaakt. Zo zijn er beeltenissen van Mijndert van der Thijnen gemaakt, maar zijn ook zijn huis en huisdieren te zien; dat resulteert in een unieke kijk in het (mogelijke) leven van Mijndert van der Thijnen.

Ook de leerlingen van CBS Mijndert van der Thijnen zijn enthousiast. Zo zeggen Justin (10) en Patricia (11): ‘’Wij kregen een filmpje te zien hoe hij (Mijndert) Coevorden heeft gered. En welke materialen hij gebruikte. Hij gebruikte biezen matten om een brug te maken. Dus zo heeft hij Coevorden gered van Bommen Berend (Bernhard von Galen) en zijn bommen”.

“Wij weten dus ook niet hoe Mijndert eruit ziet, maar natuurlijk is je eigen fantasie gebruiken het leukst. Het is iets van vroeger en je leert er veel van. Het was een boeiende les en super interessant. Het is ook heel gaaf dat Mijndert zoveel betekende in het rampjaar. Daarom is het een enorme eer dat onze school naar hem vernoemd is”, zeggen Charissa (11) en Hardewich (12).

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus gelden er aangepaste regels in het museum. Kijk voor de meest actuele informatie op www.museumcoevorden.nl voorafgaand aan uw bezoek.

Afbeelding
Stichting Uitvaartcentrum Dedemsvaart stuurt eerste nieuwsbrief. Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Koningsdag  Koningsbrunch Westerhaar-Vriezenveensewijk
Leve de Koning & leve Westerhaar-Vriezenveensewijk Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Expositie Creaturen in Oud Avereest Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Koken met Pippi Langkous in Dedemsvaart Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Emmen: Een Oranje Feest vol Vermaak Coevorden 5 uur geleden