Afbeelding

2024, Nieuw begin of rampjaar?

wo 7 februari 2024 Politiek lokaal

2024 biedt vooralsnog de nodige zorgen. Zowel de internationale, steeds intensere conflicten én de ontwikkelingen in ons eigen land, waar we de populistische krachten zo sterk voelen, baren ons grote zorgen.

De formatie vervult ons ook met bezorgdheid. Waarbij partijen, die altijd minachtend spraken over “achterkamertjespolitiek” zich inmiddels verschanst hebben in diezelfde zo door hen verfoeide achterkamertjes. Niet eerder had Nederland zicht op een zo conservatief kabinet, dat grote kwesties als milieu, vreemdelingenbeleid en zelfs de grondwet op onderdelen terzijde lijkt te willen schuiven.

Als sociaaldemocratische partij zien we een liberale samenleving niet als hoogste, maar wel als aanvaardbaar doel. Dat geldt echter niet voor de doelen die partijen als BBB en PVV zich stellen.

De PvdA zal met GroenLinks en andere progressief georiënteerde partijen snel een stevig antwoord moeten vinden op de “ruk naar (extreem)rechts”. De linksgeoriënteerde politiek moet met duidelijke, vernieuwende standpunten rond b.v. immigratie en milieu komen. Links en progressief Nederland heeft voldoende visie, principes en idealisme om een voor veel kiezers aantrekkelijk alternatief te bieden.

Onlangs stond een artikel in ‘De Stentor’ over motieven van raadsleden om hun werkzaamheden voortijdig te beëindigen. Vaak vanwege privéomstandigheden. Maar ook regelmatig door de onderlinge sfeer en omgangsvormen in raden, staten, in de 2e kamer en in colleges van B&W en andere bestuurscolleges. En dan spreken we nog niet van de bedreigingen die kennelijk steeds vaker als normaal worden gezien, veelal door individuen die de taal en de gebruiken van het populisme en extreemrechts zien als legitimatie voor hun gedrag en bedreigingen.

We moeten in de komende jaren vrezen dat de kwaliteit, kennis en vaardigheden van politici en bestuurders ernstig te lijden krijgen onder deze ontwikkelingen. Want welke man of vrouw met goede capaciteiten zal zich in de toekomst nog in een slangenkuil willen begeven, waar intimidatie en belediging in plaats lijken te zijn gekomen van rede en verdraagzaamheid. En dat terwijl we in onze complexe wereld juist denkers, doeners en mensen met kennis, visie en inhoud nodig hebben.

De PvdA heeft al decennialang bewezen over deze mensen te beschikken. Jammer genoeg is het de laatste jaren niet gelukt dat over het voetlicht te brengen. Er wacht ons een stevige klus om de samenleving te bewijzen dat de PvdA, samen met GroenLinks een waardevol alternatief is in een overspannen geraakte samenleving.

Partij van de Arbeid, Hardenberg

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 19 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 19 uur geleden