Afbeelding

Leren.. en dan door!

wo 13 december 2023 Hardenberg

In de vorige column schreef mijn PvdA-collega al over de teleurstelling van de landelijke verkiezingsuitslag. Dus dat hoef ik niet over te doen. En toch is dat bijzonder. De combinatie GroenLinks & PvdA wonnen 8 zetels. Normaal zouden partijleiders daarvoor op tafels dansen. Maar gezien de ruk naar rechts was daar geen sprake van.En in eerlijkheid; die verkiezingswinst voor Verenigd Links is niet erg toe te schrijven aan onze gemeente (of vergelijkbare gemeenten) maar vooral aan megauitslagen in de grote steden. En daar zit precies mijn zorg. Waar vroeger onze gemeente een sterke rode kleur had zijn we dat kwijt. De links-sociale politiek heeft ook hier ingeboet aan populistische zondebokpolitiek. En dat vraagt om scherpe reflectie. Ik ben er van overtuigd dat ook hier, juist hier, grote noodzaak is aan linkse keuzes. De woningcrisis bijvoorbeeld; dat is geen natuurverschijnsel. Het is ook niet te wijten aan migratie. Het is een beleidsprobleem; vanuit landelijk hebben we de markt de vrije hand gegeven. En die vrije markt heeft daar maximaal van geprofiteerd. Ook in Hardenberg. Het is pas van de laaste tijd dat we vol sturen op meer betaalbare (huur)huizen. Maar we hebben nog een groot gat dicht te lopen; we zitten nog met een tekort. En door dat tekort kunnen we niemand recht doen; jongeren op zoek naar een huis moeten te lang wachten, en ook statushouders kunnen we onvoldoende een plek bieden. Wat als sneeuwbal-effect weer meebrengt dat de AZC’s belast worden met statushouders in afwachting van een huis. Een statushouder hoort niet in een AZC, die hoort gewoon een woning te krijgen en onderdeel te zijn van onze samenleving.
We lossen dit soort crises alleen op door politiek keuzes te durven nemen. Met actieve grondpolitiek zorgen dat er gebouwd gaat worden wat wij belangrijk vinden, en niet wat de vastgoedontwikkelaars interresant vinden voor hun portemonnee.
Ik heb altijd geleerdom vooral zelf niet te beginnen aan allerlei duidingen van verkiezingsuitslagen. Er worden nu allerlei evaluaties gedaan. Maar daar neem ik toch wel een voorsprong aan. Het duidelijke linkse verhaal, zoals ik het ook kort probeer neer te zetten in deze column, is te veel naar de achtergrond verdwenen. Het ging te snel over samenwerkingen, coalities en overhandelingen voor de uitslag er was. Dat moet anders.
We moeten uitgaan van idealen. En zorgen dat we dat zo sterk mogelijk neerzetten. Dat is de les. En ik ben trots dat we in Hardenberg de stap hebben gezet en samen met de PvdA optrekken. Natuurlijke bondgenoten voor een groene, sociale gemeente waar iedereen gelijk is. En samen weten we een sterk verhaal neer te zetten. En we gaan daar graag het gesprek over aan. De komende tijd zal u veel van ons horen. Binnen en ook zeker buiten de raadszaal!

Romano Boshove GroenLinks (en tegenwoordig ook PvdA)

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 9 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 14 uur geleden