Afbeelding

Wandelen

wo 17 januari 2024 even sToren

Wil iedereen even zijn hand opsteken die zich nog aan zijn goede voornemens houdt? Hmm, ik zie te veel handen. In de eerste week van januari is namelijk 23% daar al mee gestopt en uiteindelijk zal dat percentage oplopen tot zo’n 80% tegen het eind van dit jaar. De 20% diehards houdt dat vervolgens ook nog eens twee jaar vol! Het uitvoeren en volhouden van goede voornemens is om de drommel geen sinecure. Een van de redenen, daar heb ik als oud-schoolmeester nog wel een beetje verstand van, is dat de gestelde doelen te vaag zijn: Ik word fitter, ik drink meer (daar kom ik zo op terug), ik beweeg meer, ik ga afvallen, ik ga genieten. Da’s te vaag. 

Je wilt meetbare doelen stellen, bijvoorbeeld: “Op 15 december 2024 loop ik in Hardenberg de 5 kilometer binnen een half uur!” (Hardenberg moet erbij want in Vaals is de prestatie van een heel andere orde). Kijk dat is een concreet en meetbaar doel.
Over dat drinken, hoog in de voornemens top 10 staat: meer water drinken. Nou, ik zou zeggen dat deze mensen de laatste weken ruim op hun wenken bediend zijn.

Of ik nog aan goede voornemens doe? Absoluut niet! Tenminste niet op nieuwjaar. Ik heb in het verlengde hiervan wel iets op te biechten: ondanks dat ik het fenomeen regelmatig heb verfoeid en belachelijk heb gemaakt, wandel ik tegenwoordig! Niet op advies van anderen, niet omdat het therapeutisch gezien eigenlijk moet. Nee, ik heb naar mijn lichaam geluisterd. “Kom”, zei mijn lichaam een maand geleden, “we gaan wandelen, denk dat we dat wel leuk vinden”.


Oké”, zei ik en sindsdien maken we dagelijks een vast rondje en vind ik het leuk! Ik schrijf het op en schrik ervan. Maar zo is het wel. Over een jaar loop ik vast samen met mijn vrouw, zelfde fleecejack, zelfde afritsbroek, zelfde wandelschoenen, zelfde waterfles. De zwarte band qua samen recreëren. Ik denk niet dat wij dat niveau gaan halen en wíllen halen.

“Henk, ik wandel”, vertel ik aan Henk Leemhuis, mede-columnist, mijn fysiotherapeut van het eerste uur. Het blijft stil en ik kijk opzij. Zijn snor krult in een tevreden glimlach.

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 18 uur geleden