Afbeelding

Lot

wo 1 februari 2023 even sToren

Kan het nog? Ik vind van wel. Allemaal een gezond 2023 gewenst waarin wensen en dromen mogen worden vervuld! Zo hoop ik dat velen van jullie het nieuwe jaar begonnen zijn met een vette prijs uit een van de vele loterijen. Ikzelf ben ermee gestopt, met die loterijen. En had ik dat al niet eerder gedaan, dan wel nu vanwege die aanhoudende reclame van de Vriendenloterij. Avond aan avond, voorafgaand aan de jaarwisseling verzekerde het bedrijf ons dat de prijzenpot nog nooit zó hoog was geweest. We zouden domme kneuzen zijn als we geen lot zouden kopen. En wie schetst mijn verbazing toen er op nieuwjaarsdag een nóg grotere pot geld in het verschiet lag? De winkansen? Als je met roze sokken en een ome Willempetje contrabas staat te spelen in het Vondelpark loop je nog 3,5 keer meer kans om door de bliksem geraakt te worden dan een substantiële prijs te winnen in een grote loterij.
Maakt geld gelukkig? De wetenschap biedt geen soelaas op deze vraag: Ja, zegt de één, geld maakt het leven gemakkelijker. Nee, zegt de ander, een bom geld zet het leven op zijn kop. De waarheid ligt ongetwijfeld in het midden.


Mijn vader was altijd mordicus tegen, maar mijn moeder en ik kochten vroeger altijd een staatslot. (Pa was wel de eerste na de trekking om op teletekst het lotnummer te controleren). En dan maar fantaseren wat we met het geld zouden doen. Ik zou zeker de helft aan goede doelen en arme kinderen besteden. Als Jezus dan meekeek en meeluisterde dan zouden mijn kansen op een prijs zeker toenemen, zo was mijn theorie. De rest zou opgaan aan waar jongens van tien in de jaren ’70 van droomden. Maar helaas, ieder jaar weer doffe deceptie.
Is dit nou een oproep om loterijen te boycotten? Zeker niet! Maar kijk es om je heen. We zijn vrij, we kunnen worden wie of wat we willen (letterlijk), we hebben toegang tot goede gezondheidszorg, er zijn sociale vangnetten. Is dat in feite niet “een lot uit de loterij’?

Let op: In de Boekenweek 11 t/m zondag 19 maart komt mijn nieuwe boek ‘Dat..’ uit.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 34 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 41 minuten geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 2 uur geleden