Afbeelding

Zijn ze weg?

di 13 september 2022 Hardenberg

Ja? Mooi zo. Hoe kan het toch dat wanneer de auto wordt ingepakt voor de vakantie er nooit ruimte genoeg is voor gezond verstand en goede manieren. De goede niet te na gesproken, begrijp me goed, maar ik heb voldoende voorbeelden meegemaakt om deze stelling op tafel te leggen.

Rond mijn twintigste werkte ik op een camping. De verhalen waarmee de buitendienst de rest van het personeel tijdens de koffiepauze kwam opvrolijken, waren ronduit smerig. Douche-, en wc-gebouwen wandbreed en plafondbreed onder de uitwerpselen. Met veel goede wil, zou je daar Bio-kunst van kunnen maken of een aanklacht avant la lettre met betrekking tot de stikstofproblematiek. Maar in de kantine bleef na die verhalen de koektrommel onaangeroerd.

Toeristen, can’t live with them, can’t live without them. Toeristenseizoen ’22 was nog maar net begonnen of ik was al drie keer gesneden door enorme auto’s en onheus betoeterd voor stoplichten. De aanblik in supermarkt was vervuild door te veel rood vlees met afzichtelijke tatoeages in te krap katoen en moest ik vechten voor mijn plek in de rij. Een goede vriend, die graag zonsopgangen fotografeert aan de Oldemeyer, was verbijsterd wat hij op een zondagochtend vroeg aantrof: fietsers, joggers, wandelaars, mountainbikes, paarden en alles krioelde door elkaar. Het perfecte plaatje werd die ochtend niet geschoten.

Een en ander kan vanuit de psychologie worden verklaard. Zo schrijft psychologe Janneke Gieles in ‘7 redenen om op reis te gaan’ in punt drie en vijf: Lekker je eigen leven bepalen & Even iemand anders zijn. In het kort kunnen we dat vertalen met: Je niks van een ander aantrekken & de beest uithangen. Nogmaals, de goeden niet te na gesproken maar het is die groep die het voor de rest verpest.

Tuurlijk, we zijn trots op Overijssel en ons Vechtdal en dat willen we graag laten zien. Maar wel op onze manier(en). En anders is die nieuwe ophaalbrug misschien wel wat. Aan het begin van het toeristenseizoen de brug omhoog, toeristen stoppen vakantiegeld in de klomp en gauw terug naar de opvang in de regio.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 37 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 44 minuten geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 2 uur geleden