Afbeelding

Non-Muziek

wo 19 oktober 2022 Hardenberg

k zit te dutten op de bank als ik opschrik van een melodietje dat klinkt in de straat. Nou, melodietje. Het is het autootje dat oud ijzer en kapotte huishoudelijke apparatuur ophaalt. Het melodietje, nou melodietje, kondigt zijn komst aan. Of inspireert tot een milieuvriendelijke actie. Ik ben er nog niet uit.


‘Jij hebt verstand van muziek, zeg jij nou es wat.’ Ik krijg het regelmatig te horen, maar of dat waar is? Vooruit, ik speel in bandjes, heb veel cd’s, ik kan een eenvoudig notenschriftje lezen. Maar verstand, mwoah. Daarbij, muziek, daar moet je vooral hart voor hebben in plaats van verstand van. Ik vaar bij muziek op mijn gevoel. Vroeger luisterde ik graag naar Herman Brood, maar ook naar het mannenkoor van mijn vader. 80 man in een grote kerk en een bulderend orgel. Kippenvel, toch heb ik geen enkele cd van een mannenkoor. Maar ook de muziek en teksten van Stef Bos, Harrie Jekkers, sommige jazz, afijn, noem maar op. Gaan mijn haren overeind staan, dan is muziek goed. Voor mij, althans. En het muziek maken! Het moment dat de som meer is dan het aantal muzikanten. Heerlijk!

Het melodietje van het kringloopwagentje bereikt bij mij precies het tegenovergestelde. Ik krijg er een ongemakkelijk gevoel van. Kan ik euforisch worden van sommige muziek, van deze krijg ik dystopische beelden op mijn net, - en trommelvlies. Waarom? Ik kan het moeilijk uitleggen. Het komt met name door de totale zielloosheid die erin schuilt. Er is ook niet voor te vluchten. De frequentie is dusdanig dat het dwars door mijn dubbelglas heen snijdt. Ik voel ook geen enkele behoefte om iets in te leveren omdat dat zou betekenen dat ik het wagentje moet benaderen. Ik zit stil en wacht lijdzaam af tot het vehikel uit de straat verdwijnt.


Uit mijn collectie zoek ik een cd die als tegengif kan dienen. Volume omhoog. Voetjes op de bank.

To live without my music

Would be impossible to do

In this world of troubles

My music pulls me through

Wie dut mie wat…

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 16 uur geleden