Afbeelding
G. Brokelman

Wees alert op financieel misbruik

wo 13 oktober 2021 Hardenberg

Mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van anderen kunnen kwetsbaar zijn voor financieel misbruik. Om dat tegen te gaan heeft een groep professionals en vrijwilligers uit de publieke en de private sector uit de gemeente Ommen en Hardenberg de handen ineengeslagen. Zij hebben een Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden gevormd om financieel misbruik te voorkomen of aan te pakken als het zich toch voordoet.

Deze alliantie bestaat uit de Rabobank, ABN AMRO, Saxenburgh Groep, Veilig Thuis, Baalderborg Groep, Raad en Recht, Linde Notarissen, Vechtstede Notarissen, Diaconaal Platform Hardenberg, Mantelzorgnetwerk, Samen Doen Ommen, Samen Doen Hardenberg en de gemeenten Ommen en Hardenberg. Veel ouderen zijn afhankelijk van mantelzorgers. Eén op de twintig ouderen hebben wel eens te maken met een vorm van financiële misbruik. Met de Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden kunnen signalen gedeeld worden. De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Ada Bakker werkzaam bij de Rabobank uit Hardenberg en notaris Eric Linde van Linde notarissen uit Dedemsvaart. 

Verschillende meldingen

“Het begon met de landelijke Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden. Maar al gauw kwam men erachter dat je op regionaal gebied samen moet gaan werken om iets te bereiken. Erik en ik zoeken op het gebied van financieel misbruik de verbinding al enkele jaren met elkaar. We kregen allebei met regelmaat meldingen van financiële uitbuiting van ouderen”, vertelt Ada. “Ook personeel in zorginstellingen kreeg verschillende signalen van misbruik maar wisten niet wat ze hiermee moesten doen. Bij kwetsbare mensen zie je vaak dat de geldzaken overgenomen wordt door een mantelzorger (kind of andere familielid). De mantelzorger wordt vaak niet gecontroleerd door anderen. Voorbeelden van misbruik zijn bijvoorbeeld dat de mantelzorger ervoor zorgt dat ze er zelf financieel beter van wordt. Door bijvoorbeeld niet alleen boodschappen te doen voor de ouder, maar ook wekelijks de eigen boodschappen te doen zonder toestemming van de ouder. Er vinden zelfs bedreigingen plaats bij ouderen met uitspraken: “Als ik dit niet mag doen kom ik niet meer bij jou op bezoek”. Het gaat vaak om kwetsbare ouderen maar ook jongeren die afhankelijk zijn van anderen”, vertelt Ada. “En soms gaat het nog verder dan alleen de ‘boodschappen’ zoals telefoonrekeningen en leningen op naam van de ouder”, vult Eric aan. 

Samenwerking gezocht

Erik Linde en Ada Bakker zoeken de verbinding wanneer ze denken dat er sprake is van financieel misbruik maar vonden dat het breder gedragen moest worden. De gemeente Hardenberg en Ommen heeft toen de samenwerking gezocht tussen alle partijen. Daarna is de Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden gevormd. 

“Belangrijk van deze Alliantie is de signalering en samenwerking. Mensen moeten vooraf proberen de financiële zaken te regelen zoals een volmacht. Iedereen wordt ouder en kwetsbaarder. Je kunt nu alles regelen terwijl je het later misschien zelf niet meer kunt. Als je achteraf moet ingrijpen dan is vaak het kwaad al geschiedt en dit zorgt voor veel leed. We willen graag dat de mensen zich er nu al bewust van worden nu ze nog niet kwetsbaar zijn”, vertelt Eric. 

Door de verschillende partijen in de Alliantie wordt er voorlichting gegeven aan onder andere zorgmedewerkers. Ook worden er door de banken allerlei cursussen georganiseerd voor ouderen om te leren hoe ze om moeten gaan met de ‘digitale wereld’.

‘We moeten het met elkaar doen’ 

 “Signaleren en voorkomen dat is het belangrijkste. Door meer van elkaar te weten. Zie je meer vormen van financieel misbruik Als je signalen krijgt of je hebt een raar onderbuikgevoel over iets doe er wat mee, en wacht niet af. Meldt dit bij één van de partijen die deelneemt aan de Alliantie. Zij pakken het dan verder op en gaan kijken of het inderdaad klopt en hoe ze de desbetreffende persoon kunnen helpen”, vertelt Ada. “We moeten het met elkaar doen”, eindigt Eric Linde het gesprek. 

De Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden richt zich op de gemeenten Ommen en Hardenberg. De alliantie is bereikbaar voor voorlichting of overleg over casuïstiek via het mailadres samendoennoord@hardenberg.nl.

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 6 uur geleden