Afbeelding

Opgravingen bij Collendoorn

di 25 januari 2022 Hardenberg

Vanaf 24 januari vinden opgravingen plaats in het gebied bij Collendoorn waar het nieuwe woongebied Havezate Es komt. Tijdens eerder onderzoek zijn hier sporen gevonden die wijzen op een lange bewonersgeschiedenis.

De woonwijk Marslanden wordt verder uitgebreid met het gebied Havezate Es. Dit nieuwe woongebied ligt aan de noordkant van de stad Hardenberg, vlakbij buurtschap Collendoorn. Het nieuwewoongebied heeft een rijke geschiedenis. Het dankt z’n naam aan de havezate ‘Huis Collendoorn’ die er vanaf de 16e eeuwstond. De oorspronkelijke oprijlaan is nog te herkennen aan de bomenrij. Ook de oude waterput van de havezate is bewaard gebleven. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewerkt en bewoond werd. Er zijn bij dat onderzoekstukjes aardewerk, greppels of resten van bouwwerken gevonden. Er zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden. De gevonden sporen moeten behouden blijven. Daarom gaan deskundigen de vondsten vanaf deze week opgraven. Dat gebeurt onder toezicht van de regioarcheoloog. Het is belangrijk dat de deskundigen in alle rust hun werk kunnen doen. Ga dus niet naar de plek van de opgravingen. Als de coronaregels het toelaten wordt nog een open dag gehouden op de plek van de opgravingen. Als er bijzondere vondsten gedaan worden, laat de gemeente die via de website of sociale media-kanalen weten. Het is de bedoeling om de vondsten een plek te geven in het gebied. Zodat de geschiedenis van Havezate Es zichtbaar wordt. Hebt u vragen over de opgravingen? Neem dan contact op met projectleider Klaas Pielman door te bellen naar 14 0523 of mail naar klaas.pielman@hardenberg.nl

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 4 uur geleden