Veilige oversteekplaats voor de otter

do 19 augustus 2021 Hardenberg Ingezonden

De otter kan sinds kort de Jachthuisweg in Lutten veilig oversteken. De provincie Overijssel heeft het al bekende otterknelpunt van de N343 aangepakt. De komende periode wordt samen met de otter- en beververeniging Calutra nader bekeken waar de grootste knelpunten voor otters liggen in onze provincie en welke aanpassingen er nodig zijn om verkeersslachtoffers onder de otters te minimaliseren.

Door de aanleg van een faunabuis onder de N343 bij de kruising met het Ommerkanaal, kunnen otters de weg nu onderlangs passeren en nieuwe rasters geleiden de otters in de juiste richting. Door aanwezigheid van de stuw waren otters genoodzaakt over te steken, dit heeft in het verleden al drie otters het leven gekost. “We zijn daarom erg blij met deze nieuwe faunavoorziening”: zegt Sabrina, vrijwilligster van de Zoogdiervereniging/Calutra. “Hierdoor wordt een belangrijke migratieroute veiliger gemaakt en verbetert hun kansen op vermenging met Duitse populatie otters. Dat biedt een goed perspectief voor het behoud van een gezonde otterpopulatie in Nederland”.

Eigenaardige gewoonte

Otters verplaatsen zich langs oevers of zwemmend door waterwegen. Bij het naderen van een weg kunnen otters ervoor kiezen deze over te steken óf de weg zwemmend onderlangs te passeren. Otters hebben de eigenaardige gewoonte niet zwemmend een brug/duiker te passeren, ze lopen er dikwijls liever overheen. Verkeersslachtoffers onder otters vallen daarom ook regelmatig bij kruisingen tussen wegen en watergangen.

Otters en Verkeer

Sinds 1988 was de otter geheel verdwenen uit Nederland. Door herintroductie is er vanaf 2002 weer een groeiende populatie die momenteel geschat wordt op 450 dieren. Hoewel de populatie groeit, vormt het verkeer de grootste bedreiging. In 2019 alleen al werden er 135 otters aangereden! Het verkeer is daarmee één van de belangrijkste bedreigingen voor de otter.

Voor meer informatie over de otter of als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger om dit bijzondere dier te beschermen kunt u terecht op www.zoogdiervereniging.nl/doe-mee/werkgroepen/werkgroepen-voor-zoogdiersoorten/calutra.

Otter bij de Jachthuisweg/Lutten
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 5 uur geleden