Afbeelding

Je uitgaven en post op orde

zo 20 juni 2021 Hardenberg

De vereniging Humanitas zorgt al ruim 75 jaar voor het opzetten en continueren van activiteiten voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. De afdeling Hardenberg-Ommen voert al ruim 15 jaar Thuisadministratie uit in deze gemeenten.

Geschoolde vrijwilligers van Humanitas helpen mensen weer overzicht en orde aan te brengen in hun uitgaven en hun post. Doel is dat iemand het na pakweg een jaar weer zelf kan. Een coördinator zorgt er onder andere voor dat de hulpvraag van iemand in beeld wordt gebracht, een passende vrijwilliger wordt gevonden en de hulp in goede banen blijft lopen. Een nieuw gezicht is Trudy ter Avest. Zij volgt Francis Zoethout op als coördinator.

Het leven kan op allerlei manieren tegenzitten, en dan gebeurt het nogal eens dat je de grip op je uitgaven en het overzicht over je post even helemaal kwijt bent. Of je hebt het nooit geleerd. Niets om je voor te schamen, maar wel iets om hulp bij te vragen. Voordat je het weet is het een berg geworden waar je alleen niet meer uitkomt. In het ergste geval blijft de post ongeopend, ontstaan er achterstanden en is het overzicht helemaal weg.

Wacht niet te lang

De hulp die Humanitas Thuisadministratie biedt is de inzet van een vrijwilliger, die naast je gaat zitten, zodat je samen weer overzicht krijgt. Dit doet de vrijwilliger niet één keer, maar elke week een keer, gedurende ongeveer een jaar, totdat je weer alleen verder kunt. Het overzicht zelf geeft vaak al heel veel rust. Daarna kun je stapsgewijs verder met de oplossingen. De hulp gaat meestal in kleine stappen. Een vrijwilliger helpt je je post te ordenen, de inkomsten en uitgaven op een rijtje te krijgen en je uitgaven te plannen en te sparen. Er is aandacht voor de dure maanden, zijn alle toeslagen goed aangevraagd, zijn er voorzieningen en regelingen waar gebruik van gemaakt kan worden. Kortom: alles wordt op een rij gezet.

Het komt steeds vaker voor dat er ook achterstanden naar voren komen en er gewerkt moet worden aan een overzicht van de schulden. Soms is het voldoende om met een enkele schuldeiser een betalingsregeling af te spreken, maar dan wel eentje die je ook kunt nakomen. Het kan ook nodig zijn dat de hulp van de gemeentelijke schulddienstverlener wordt ingeroepen. De vrijwilliger kan hierbij helpen en vertellen wat er allemaal staat te gebeuren. Het is een spannende stap, die je gemakkelijker zet samen met iemand. Behalve spannend voelt het ook goed om iets aan je geldzorgen te doen. Het maakt je hoofd weer wat leger en geeft rust.

Aanmelden

Voor hulp van Humanitas Thuisadministratie kun je jezelf aanmelden of kan een instantie je aanmelden. Er volgt een intakegesprek door de coördinator en daarna wordt eventueel een vrijwilliger ingezet.

Heb je interesse in het werk van Humanitas, wil je graag hulp of meer informatie, dan kun je contact opnemen met Trudy ter Avest via ta.hardenberg-ommen@humanitas.nl of bel naar 06-35113691 (tijdens werkdagen).

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 6 uur geleden