Afbeelding
G. Brokelman

Herdenking bij Kamp Molengoot

vr 8 oktober 2021 Hardenberg

Op donderdag 7 oktober vond de herdenking bij het monument van het Joods Werkkamp Molengoot aan de Luggersweg te Collendoorn plaats. Het monument ‘Kamp Molengoot’ in Collendoorn is in 2000 opgericht als eerbetoon aan de joden die vooral uit Amsterdam in Werkkamp Molengoot zijn ondergebracht onder het mom van werkverschaffing en in 1942 in dit Rijkswerkkamp tewerkgesteld waren.

Het kamp diende vóór de oorlog als onderkomen voor arbeiders, die in het kader van de Werkverschaffing spit- en graafwerk deden voor de Heidemaatschappij. Vanaf januari 1942 werden er joden gehuisvest, die in Collendoorn ontginningswerkzaamheden moesten uitvoeren. De in totaal 192 joden, merendeels jonge werkloze mannen, waren opgeroepen door het Gewestelijk Arbeidsbureau Amsterdam. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden de joden naar Westerbork verplaatst. Van daaruit volgde deportatie naar verschillende vernietigingskampen. Hun namen werden opgelezen door leerlingen van het Greydanus College en de Marsweijde.

Hoofdkrijgsmachtrabbijn kolonel Menachem Sebbag geestelijke verzorging van het Ministerie van Defensie verzorgde de inleidende gebeden. Aansluitend werd er geblazen op de Sjofar, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Tot slot werden het Israëlische en Nederlandse volkslied gezongen.

Anne Frankboom

Bij het monument heeft de gemeente Hardenberg een ent van de Anne Frankboom laten plaatsen. Deze boom en bijbehorend bordje werden donderdagmiddag door wethouder Alwin te Rietstap onthuld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 15 uur geleden