Afbeelding

Voedselbank

do 15 juli 2021 Hardenberg

Onder deze rubriek worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam en woonplaats en wanneer andere contactgegevens bekend zijn bij de redactie. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten.

Toen ik las over de voedselbank wilde ik hier ook wat voor doen. De man waarbij ik eetaardappels voor onszelf kocht was bereid om ook wat voor de voedselbank te verbouwen. Allerlei groenten zoals boerenkool en sla. Dat bracht ik dan naar te voedselbank Tegenwoordig kan de voedselbank zelf bij de supermarkten met eigen vervoer eten op halen. Hoewel dat de laatste tijd wat terugloopt doordat de supermarkten zelf ook meer op de houdbaarheidsdatum zijn gaan letten.

Maar hoe kom je bij de voedselbank terecht? Dat gaat niet zomaar zo hoorde ik op een bijeenkomst in de buurtkamer. Het is niet zomaar wat om naar de voedselbank te gaan. Laat niemand dat onderschatten. Je financiën worden gescreend. Het is vaak ook de laatste gang die mensen durven te gaan en vergeet ook niet de ellende en de schaamte die eraan voorafgaat. En hoe wordt er over hen gepraat? Die mensen kunnen niet met geld omgaan, ook zal dat soms het geval zijn. In een voorlichtingsbijeenkomst bij de voedselbank is er door wijlen burgemeester Eggens op gewezen dat eerst gekeken moet worden naar wat ik kan besteden. En dat is belangrijk voor een kleine beurs. De reclame doet er geen goed aan en brengt mensen makkelijk in de verleiding om wat te kopen. Dan is het belangrijk dat mensen leren budgetteren om overzicht te houden over hun financiën. Daarnaast is het belangrijk om niet te oordelen en met maar niet over hen praten. En dan de praat ze komen met een Mercedes of andere mooie auto. Is het vreemd als iemand meerijdt naar het afgiftepunt in Hardenberg, Dedemsvaart of Ommen om een voedselpakket te halen. Iemand kan ook een goede auto nodig zijn voor zijn werk omdat hij anders niet op het werk kan komen en de baan verliest.

1x keer per week worden 280 adressen voorzien van een voedselpakket dat is afgestemd op het aantal mensen in de huishouding.

Geld is altijd welkom bij de voedselbank omdat het flexibel is. Daarnaast is het fijn dat er inzamelingen worden gehouden het hele jaar door en niet alleen met kerst.

Als je leest over de ontwikkelingen bij de voedselbanken in grote steden dan kan het zomaar zijn dat er meer warme harten, warme handen en kleding nodig is voor de kledingbank. Ook een goed initiatief. Er zijn vast wel mensen die kleding in de kast hebben hangen die ze niet meer dragen of nog nooit hebben gedragen.

Roelof Bril uit Lutten

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 5 uur geleden