Afbeelding

Tot en met woensdag meest warm en zonnig!

ma 29 april 2024 Weer

Inmiddels staat mei op de kalender na een pakweg normale aprilmaand qua temperatuur.
De grasmaand was uitgesproken zacht tot halverwege april, maar daarna trad immers een gevoelig frissere periode op met veel te lage temperatuurwaarden voor de tijd van het jaar. Uiteindelijk is het netjes gecompenseerd en is april 2024 uitgekomen op ongeveer normaal.

Deze meimaand lijkt me geen hoogvlieger te worden zoals in 2008 toen het intens zonnig, zeer warm en zeer droog was in het hele land. Ook mei 1989, 1992 en 2000 waren prachtig en voor de wat oudere lezer natuurlijk de legendarische mei in 1976 die werd gevolgd door een zeldzaam fraaie zomer. 

De afgelopen dagen was het ronduit warm en gelukkig ook zonnig in het Torengebied.

Donderdag vormt de overgangsdag naar een wisselvalliger, maar nog steeds groeizaam weertype, waarbij de buienkans in de loop van de dag al kan toenemen. Met wat geluk openbaren de buien (met kans op onweer) zich wat later op de dag. Indien dat inderdaad zo zal zijn, wordt het eerst nog ruim boven de 20 graden.

Op vrijdag is de regenkans groter en blijft de temperatuur ook royaal onder de 20 graden. 

Spannend wordt het of Bevrijdingsdag goeddeels droog kan gaan verlopen. We zien een klein lagedrukgebied de Noordzee op gaan trekken richting 5 mei met in het kielzog uiteraard weer een paar flinke waterdragers. Waarschijnlijk kan het op de vijfde nog net meevallen en valt de hoofdmoot aan regen (van betekenis) op 6 mei. In het verleden gaf 5 mei zeer sterk uiteenlopend weer. In 1990 was het formidabel met de hele dag zon en tot bijna 28 graden.

In 1991 gaf ik een weersverwachting voor een bevrijdingsfestival waarbij ik rond klokke 10 uur aankondigde: ‘het giet tot en met de London Beat’ (popgroep die de avond besloot) en het goot maar door. Maar met wat geluk dit jaar dus een overwegend droge vijfde mei. 

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Dorothee Spijker treedt op in Openluchttheater Avereest in Balkbrug Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Heropening skatepark Kruserbrink Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Raad schoorvoetend akkoord met nieuwe programmeringsafspraken over windmolens Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Schrijfster Leanne Pots in christelijke boekhandel de Welle te Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Gratis cursus Slim op Pad in de bibliotheek Hardenberg 13 uur geleden