Hagelschermen trekken geleidelijk weg
Hagelschermen trekken geleidelijk weg

Flinke buien en eerst nog veel wind

ma 15 april 2024 Weer

Afgelopen weekend gaf met name de zaterdag voortreffelijk weer en het leek warempel even zomer in Overijssel met een hoogste temperatuur van ruim 23 graden. In zuidelijk Brabant werd zelfs bijna 25 gehaald. Dit soort bijna zomerse verwennerijen is er bij lange na niet meer bij de komende tien dagen.

Integendeel: afgelopen maandagmiddag schakelden we subiet over naar bijna het andere uiterste in het oosten van het land. Een actief koufront markeerde de grens met de kille lucht die snel instroomde uit west. Binnen een mum ban tijd daalde de temperatuur van bijna 10 naar 5 graden.

Ook op dinsdag staat er nog veel wind uit het koude noordwesten en vallen er enkele gure buien die soms nog stofhagel en onweer geven..

Na eveneens geen droge woensdag, lijkt het op donderdag tijdelijk iets beter te worden als we vertoeven op een vluchtheuveltje van hoge druk. Vrijdag echter komt een regengebied alweer op bezoek en geeft een paar uur gestage regenval in Noordoost-Overijssel.

Het temperatuurbeeld de komende dagen haalt het natuurlijk niet bij dat van het afgelopen weekend, maar het is ook niet uitgesproken koud voor half april. Met dagtemperaturen van een graad of 10 en tijdens de nachten soms dicht in de buurt van het vriespunt, is het weliswaar frisjes, maar het kan veel kouder half april met nog stevige vorst in de nacht en overdag amper een graadje of 6.

In het weekend stijgt de druk bij IJsland met een uitloper tot over het Noordzeegebied. De atmosfeer stabiliseert licht en de buien houden zich wat meer koest. Wel blijft het dus aan de frisse kant, maar de gevoelskoude wind heeft de neiging om geleidelijk af te nemen. Tevens laat de zon zich wat meer zien. 

Zicht op een belangrijke weersverbetering is er niet of nauwelijks richting eind april. In grote lijnen wordt het wat droger in ons land en de temperaturen kruipen weer wat op richting 25-30 april. 

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 9 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 12 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 14 uur geleden