Afbeelding

Donderdag tot maandag nog wat regen

di 27 februari 2024 Weer

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de sprokkelmaand dit jaar bijzonder zacht was en ook zeer neerslagrijk. Met afstand werd het temperatuurrecord uit 1990 gebroken en februari 2024 was bijna 5 graden boven normaal, terwijl de maand ook intens nat verliep.
In de westelijke randstad viel lokaal bijna 180 millimeter water en daarmee was het daar het natst van geheel Nederland. In 1986 viel er niets in februari!
Het Torengebied en Salland noteerden juist opvallend laag wat de waterstanden betrof. Zo’n 75-80 millimeter slechts werd er daar gemeten.

Na een vrijwel droge dinsdag en woensdag (inclusief wat vorst in de vroege ochtenden), valt er op donderdag niet heel veel regen. Een zwakke frontale storing (warmtefrontafloper) kan wat lichte regen geven gedurende de dag. De maximale temperaturen liggen weer dik in de dubbele cijfers en de allerzachtste sprokkelmaand sluit dan ook in stijl af met een aprilwaardige 11-12 graden. 

De periode donderdag tot en met volgende week maandag staat meest in het teken van een depressie die gaat bivakkeren boven de Schotse wateren. Omheen dat lagedrukgebied trekken regelmatig regengebieden of enkele buienclusters naar onze contreien. Het weekend zal niet geheel droog verlopen. Af en toe regent het nog licht, of valt een verdwaalde bui.

In de tweede maartweek verandert er iets aan het weerfront. Hoge druk lijkt zich te gaan vormen boven het noordoosten van Europa en brengt bij ons de wind in de noordoosthoek.         

Over het temperatuurregime is nog niet heel veel te zeggen. De verschillen tussen dag en nacht nemen wel toe in veel drogere lucht (die ook meer zon toelaat overdag). In de fase tot half maart kan een (noord) oostenwind soms ook nog koude lucht meenemen. Maart 2013 gaf bijvoorbeeld een zeer koude periode met zelfs nog strenge vorst halverwege de maand. 

Het Amerikaanse weermodel kwam het afgelopen weekend al met een uitschieter van 19 graden voor 10 maart.
Hoe dan ook, een reeks met droge dagen inclusief meer zon zit er wel in vanaf begin maart!
Als de wind iets meer bijdraait naar zuidoost of zuid kan het makkelijk 15 graden of meer worden, maar mocht de wind oostelijk blijven ligt de dagtemperatuur eerder bij 10 graden.

Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 28 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 15 uur geleden