Afbeelding

Donderdag en vrijdagochtend even koud

wo 7 februari 2024 Weer

Februari is koud een week oud en de sprokkelmaand zit al op 5 graden boven normaal wat de gemiddelde temperatuur betreft. En er komen nog veel meer ongemeen zachte dagen!

Mocht de zachte of zeer zachte teneur langer aanhouden, kan het wel eens record warm worden met wellicht een uiteindelijk 7 graden te zachte sprokkelmaand in de boeken.

Maar de realiteit zal zijn dat dit enorme temperatuuroverschot gedempt gaat worden straks. 

De rest van de week staat nog in het teken van het polaire front: de scheidingslijn tussen de koudere lucht ten noorden van ons en de zachtere lucht ten zuiden van Nederland. Dit strijdgebied tussen de luchtsoorten levert doorgaans veel neerslag op en zeker daar de frontlinie geen haast heeft om van noord naar zuid te koersen en vice versa. We moeten rekenen op zo’n 20 of 30 millimeter (ijs) water als neerslagsom in Overijssel tot vrijdagochtend. Als de koudere lucht vanuit het noorden even terreinwinst boekt, is het beduidend minder zacht dan de reguliere temperaturen dezer dagen (veelal in de dubbele cijfers nog steeds)

Over die koudere lucht gesproken. Het zag er steeds naar uit dat we zouden gaan overschakelen naar een beduidend kouder regime tussen pakweg 10 en 17 februari. Wel lijkt een wat minder zachte trend te volgen volgende week, maar of Koning winter echt nog om de hoek komt kijken is twijfelachtig. Toch zijn er aanwijzingen (letterlijk ‘van bovenaf,’ namelijk uit de stratosfeer) dat we nog te maken kunnen krijgen met een serieus koude fase in deze sprokkel. Die zou dan gedurende de laatste tien dagen operationeel kunnen worden in de Benelux.

De inleidende beschietingen tot dat koude(re) plaatje volgen vanaf medio komende week. 

Een stevig hogedrukgebied installeert zich boven Scandinavië en brengt de wind in de noordoosthoek. Vanaf die kant wordt in eerste instantie nog geen koude lucht meegenomen.

Te denken valt aan lichte vorst gedurende de nacht en ochtend en overdag royaal boven nul.

Pluspunt van zo’n Scandinavisch drukgebied met uitstraling richting Nederland, is dat het een langere reeks dagen droog kan blijven en dat de februarizon belangrijk meer uren kan gaan maken in het Torengebied. 

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 16 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden