Afbeelding

Vanaf vrijdag flink kouder en eindelijk droog

wo 3 januari 2024 Weer

Het jaar 2023 is voorbij en het was zoals velen inmiddels weten het warmste en natste jaar uit de weerhistorie. Vooral de herfst was uitzonderlijk nat met regionaal bijna 600 millimeter water in Noord-Holland. In het Torengebied viel een slordige honderdvijftig millimeter minder regenwater, maar ook in Noordoost-Overijssel was het de natste herfst sinds 1998. 

December 2023 begon als een te koude maand met een achterstand in de gemiddelde temperatuur van bijna 4 graden even na Sinterklaas. Bij de gratie van het zeer zachte weer de afgelopen drie weken, liep het (inmiddels) temperatuuroverschot op naar bijna 3 graden en dus is de zoveelste veel te zachte decembermaand weer bijgeschreven in de boeken. 

Wat gaat 2024 ons brengen is natuurlijk ieder jaar weer de vraag? Normaliter zou je een kort en bondig jaaroverzicht kunnen geven met iets in de trant van: Het resterende deel van deze winter zal wel zacht en wisselvallig blijven. Vanaf maart krijgen we weer een week of zes tot acht flinke droogte en bijzonder veel zon. De zomer zal vast wel weer warm en droog verlopen enzovoorts. 

Wellicht loopt het dit jaar heel anders? Niemand die dat nu al exact weet.

De trend lijkt nu toch snel kouder te worden en eigenlijk zit die licht winterse teneur al een dag of tien in de weerkaarten. 

Scandinavië is al weken zeer winters en een deel van die kou probeert de komende dagen uit te stromen richting onze omgeving. Wat depressievorming tussen Engeland en Nederland zorgt ervoor dat de kou niet heel rap uitstroomt in zuidelijke richting aan het einde van deze week. De temperatuurverschillen zullen flink groot worden tussen Zuid-Denemarken en Zeeland. Uiteindelijk zal de koudere lucht wel terreinwinst boeken vanaf Driekoningen en de komende week wordt het vrijwel zeker winters met gedurende de nachten lichte tot matige vorst. Overdag komt de temperatuur ook dichter bij 0 uit en komende zondag, maandag en dinsdag blijft de middagtemperatuur mogelijk zelfs het hele etmaal onder het vriespunt.

Eind komende week krimpt de wind dan weer naar noord tot noordwest en wordt het wat milder. Vanaf half januari zou het dan andermaal koud kunnen worden met sneeuwkansen. 

Weerman MP

 

Donderdag min. 7, max. 9, wind w. 5-6, neerslag 80% en zon 30%

Vrijdag min. 6, max. 8, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 30%

Zaterdag min. 2, max. 5, wind nno. 4, neerslag 60% en zon 30%

Zondag min. +0, max. 3, wind no. 3-4, neerslag 25% en zon 40%

Afbeelding
Hardenberg volgt ontwikkelingen Schippersplas op de voet Hardenberg 3 minuten geleden
Afbeelding
Modeshow met dansdemo's Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Inzameling oud papier Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
PvdAGroenLinks reikt duimen uit Twenterand 1 uur geleden
Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 11 uur geleden