Afbeelding

Voorlopig erg zacht en sterk wisselvallig

wo 14 februari 2024 Weer

Deze week 45 jaar terug (14 februari 1979) werd Nederland getroffen door een sneeuwstorm die z’n weerga niet kende. Vooral in het noorden van Nederland was het bar en boos met soms zelfs letterlijk huizenhoge sneeuwduinen tot wel 5-6 meter hoogte. Zelfs in de strenge winter van 1963 was het niet zo heftig.
In het Torengebied, viel het nog enigszins mee, zeker in de meer bosrijke delen. Sommigen herinneren zich vast nog wel de sneeuwduinen die hier ook waren.
Zo’n blizzard is in theorie nog mogelijk in Nederland maar komt zelden meer voor. In februari 2021 leek het er warempel even op met sneeuwduinen van meer dan een meter op sommige stekken.

Tijdens deze tot nu toe bijzonder milde sprokkelmaand, is de kans op serieuze winterkou niet groot meer. De kou die al vanaf oktober huishoudt boven Scandinavië blijft daar nog aanwezig, maar heeft geen plannen om zich richting de Lage Landen uit te breiden. Het wordt juist extreem zacht op donderdag met een maximale temperatuur tegen de 15 graden. Veel zon behoeven we niet te verwachten bij deze apriltemperatuur vanwege de voortdurende aanvoer van vochtvelden uit het diepe zuidwesten (brongebied is de Azoren)

Periodiek regent het ook de komende etmalen, vooral rond vrijdag en waarschijnlijk op zondag. Het blijft zacht of zeer zacht de komende tijd met dagtemperaturen veelal in de dubbele cijfers. Ook de nachten worden bijzonder mild het tweede deel van de week. Soms koelt het niet verder af dan 10 graden: normaal voor mei!        
De sprokkelmaand zat eerder al op ruim 5 graden boven normaal wat de gemiddelde temperatuur betreft. Dat overschot is wat teruggelopen vorige week naar 4 graden. Mocht de zachte of zeer zachte teneur langer aanhouden, kan het wel eens record zacht worden met wellicht een uiteindelijk ruim 6 of 7 graden te milde sprokkelmaand in de boeken.
De kans echter op een paar koudere dagen (met een meer noordelijke wind) tussen pakweg 22 en 28 februari is er, dus wellicht wordt het gemiddelde dan weer iets gedrukt.

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 18 uur geleden