Afbeelding

Stijging temperatuur in het weekend

ma 22 april 2024 Weer

Dinsdagochtend vriest het in een flink deel van Nederland met vlak boven de velden matige vorst op enkele stekken. Dat heet officieel matige vorst. Dit soort lage waarden is beslist niet bijzonder voor eind april. In het verleden vroor het wel eens 7-8 graden op ooghoogte rond deze tijd en vlak boven de grond was dat zelfs strenge vorst, dus lager dan -10 graden.

De aprilkou is wel uit de lucht de komende dagen en vooral tijdens het weekend wordt het voelbaar zachter. Het geleidelijk oplopen van de temperatuur vanaf het einde van de week blijft wel gepaard gaan met zo nu en dan regen in het Torengebied. Om grote hoeveelheden (10 millimeter en meer) gaat het niet.

We hebben te maken met een ovaalvormige trog die zich gaat uitstrekken boven Biskaje en helemaal doorloopt tot het midden van Noorwegen. In feite is dit een verzameling van lagedrukgebieden met regelmatig overtrekkende neerslaghaarden. Die manifesteren zich dan ook de komende dagen in de vorm van enkele losse buien of een paar aaneengesloten regengebieden. De wind gaat (medio deze week) geleidelijk uit een zuidelijke richting waaien waarmee dus de zachtere lucht meegenomen wordt uit Frankijk. Het aandeel zon zal vast tegenvallen door al die vochtvelden boven de Benelux. Groeizaam weer blijft het in ieder geval wel. Het meeste groen aan de bomen en struiken is flink toegenomen de afgelopen tien dagen. Binnen een week staat alles vol in het blad.

April is op dit moment zo’n anderhalve graad te zacht, maar dat was een dag of tien terug bijna tweeëneenhalve graad. De voorjaarskoude van de afgelopen dagen drukte het gemiddelde dus. Uiteindelijk zal de grasmaand 2 graden te mild gaan worden dit jaar.

Begin mei zal ook vrij warm weer gaan opleveren met maxima in de buurt van de 20 graden, waarbij het weliswaar licht wisselvallig zal blijven. 

Weerman Marc Putto

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden