Afbeelding

Opening Bloemen en Beeldentuin Pluck

do 28 maart 2024 Ommen

Samen met hun kinderen Sarah, Jonas en Roos, en in samenwerking met een heleboel anderen, hebben Pieter en Geraldine Mulder de afgelopen tijd een monsterklus geklaard. Het erf aan de Witharenweg 24, de voormalige Beeldentuin van Thea Dijkema en Louis van Vilsteren, heeft een metamorfose ondergaan. 

Na de overdracht van het erf afgelopen september is er met man met macht gewerkt om het erf en de gebouwen een nieuwe, eigentijdse look te geven. Waarbij de authentieke uitstraling van het erf en de tuin behouden is gebleven. Pieter en Geraldine zijn trots dat Thea en Louis de tuin officieel willen openen, op paaszaterdag, om 15.00 uur.

Korte geschiedenis

Vorig jaar rond deze tijd werden de plannen gesmeed. Na veel onzekerheden en ingewikkelde overleggen, is de overname van het erf 1 juli 2023 een feit geworden. Waar Thea en Louis langzamerhand moesten uitkijken naar een ‘rustiger’, min of meer gepensioneerd bestaan, zonder de zorgen van een druk bedrijf en het onderhoud van een mega grote tuin, waren Geraldine en Pieter toe aan een nieuwe uitdaging.

In de Noordoostpolder hadden Pieter en Geraldine met hart en ziel samen met hun familie van bloembollen kwekerij Mulder Tulips een mooi bedrijf gemaakt. Toen geen van hun kinderen ervoor voelde het bedrijf voort te zetten, besloten ze het bedrijf over te dragen aan de compagnons en zelf het roer om te gooien en rond te gaan kijken naar iets anders waar zij hun passie voor bloemen en ontvangen van bezoekers kwijt zouden kunnen.

Laten ze op dat moment net terecht komen op het terras van de Beeldentuin Witharen, van Thea en Louis. Ook zij stonden op dat moment op een kruispunt in hun leven. Het klikte meteen omdat de ideeën die Geraldine en Pieter hadden, naadloos pasten. “Een erf om te delen”, een plek waar natuur en bloemen een eenheid vormen met de beeldende kunst. Persoonlijke aandacht en elkaar ontmoeten vormen de leidraad. Een droom kwam uit.

Ook Thea en Louis vonden weer een uitgelezen plek om hun nog steeds volop aanwezige ambitie vorm te geven in het oude Tolhuis aan de Coevorderweg 11 te Arriën. Bovendien zijn zij allebei nog erg betrokken bij Pluck elke dag. Louis als meubelmaker, Thea als keramiste. “De warme overdracht” zoals die gepland was, is goed gelukt.

Beleef de bloemen en beeldentuin van Pluck elke dag

Pluck elke dag ligt op een prachtige plek net buiten het dorp Witharen, op de grens tussen natuur en agrarisch gebied. Op nog geen vijf minuten wandelen ligt natuurgebied Het Varsenerveld. Het geheel van gebouwen, erf en boerderij stralen een enorme rust en authenticiteit uit.

De anderhalve ha grote tuin is een weelderige plek van groen met alle kleuren die bloemen en struiken de natuur geven. Op allerlei onverwachte plekken staan zo’n 100 beelden van tien verschillende kunstenaars, verspreid door de tuin. In allerlei vormen, grootte en stijlen en prijklassen.

De tuin is een plek waar rust leidend is en die beleefd kan worden in stilte, ondersteund door het vele gezang en gekwetter van de vogels. Met een picknickmand in de arm, kun je op diverse verstilde plekjes in de tuin genieten van het uitzicht. Paden, perken, de grote vijver, omringd door bomen worden doorkruist met prachtige en gevarieerde beeldende kunst.

Boetiek de Hooibert, Brasserie De Schaapskooi


In de oude hooiberg is de boetiek, van dochter en bloemstylist Sarah, waar bloemen, vazen, potten, kaarten en bloembollen te verkrijgen zijn. In het atelier daaronder blijft kunstenaar Thea Dijkema dit jaar haar keramiek maken, dat ook in de winkel te verkrijgen is.

De oude schaapskooi is de brasserie waar je terecht kunt voor lekkere koffie, verse thee en ook gebak of een vers belegd broodje. Pluck elke dag kan een heerlijke picknickmand voor je klaarmaken, waarmee je op een prachtig plekje in de tuin kunt gaan zitten.

Het kleine bakhuis aan de andere zijde van het woonhuis blijft een minimuseum. Hier wordt de geschiedenis van de vier vrijgezelle broers Borger verteld; ondersteund door oude gereedschappen en foto’s. Zij waren de bewoners van dit erf vóór Thea en Louis.

KUNSTENAARS ONTMOETING 1 JUNI 15.00 UUR

Geraldine heeft samen met Thea 11 kunstenaars uitgezocht en benaderd om te komen exposeren in de tuin. Op zaterdag 1 juni zijn zij aanwezig en zullen aan je worden voorgesteld. Je kan dan persoonlijk kennis met ze maken. Van 28 maart tot en met oktober is Pluck geopend op donderdag tot en met zondag,
van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens het tulpen­­seizoen (15 april t/m 12 mei) zijn ze dagelijks geopend, met uitzondering van maandagen. U vindt Pluck aan de Witharenweg 24 in Witharen. Meer informatie vind u binnenkort  op de nieuwe website: www.pluckelkedag.nl

Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 53 minuten geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 19 uur geleden