Afbeelding
Gert Stegeman

Geke Tempelman doet voor de derde keer de Bevrijdingsloop

wo 1 mei 2024 Hardenberg

De Vechtdallopers doen 5 mei voor de derde keer mee aan de Bevrijdingsloop. Om middernacht gaan 24 atleten van de Vechtdallopers van start voor 135 km. De start is in Wageningen en de finish is op de markt in Hardenberg. 

Geke Tempelman vindt het een geweldig evenement. “Het geeft veel saamhorigheid.  Omdat we midden in de nacht (00.30) starten, slaan we de slaap over. We starten met vier autobusje met elk zes personen, die elkaar afwisselen. Na 15 km is het eerste busje klaar, en komt busje twee. De lopers hebben dus voldoende rust tussen door, voor een dutje. Dus we lopen per keer zo’n 5 km en in totaal kom je dan op ongeveer 15 km. Onderweg stoppen we twee keer, in Lieren (bij Apeldoorn) en in Raalte. Dan komt iedereen weer bij elkaar en dat is wel leuk. Er doen dit jaar wat nieuwe mensen mee, dus is het afwachten met het tempo. Dat kan langzamer zijn maar ook sneller.”

Als alles goed gaat komt het team om ongeveer 13.00 uur aan bij Schottert in Oud-Bergentheim. Vorig jaar was wethouder Alwin te Rietstap daar aanwezig om het laatste stuk (plm 7 km) mee te lopen. Dit jaar loopt er niemand mee, ondanks pogingen van de Vechtdallopers. Op de markt zal Adri Deemter met wat muziek zorgen dat de lopers nog een beetje feestelijk onthaald worden. De bevrijdingsloop is een heel spektakel. In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar meer dan tachtig gemeenten. Naast de Vechtdallopers is er ook een loopgroep uit Gramsbergen. Afgelopen jaar (2023) deden er zo’n 1750 lopers mee, dit jaar staat de teller op maar liefst 2500. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en veiligheid en is een belangrijk moment in de overgang van herdenken op 4 mei en het vieren en koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Volgens de lopers is het heel indrukwekkend. “Bekende mensen vertellen wat en als iedereen dan gaat lopen is echt heel gaaf. Langzaam gaat dan alles uit elkaar, want ze komen uit het hele land.”


Vorig jaar werden de lopers binnen gehaald door burgemeester Offinga. Ze vinden het wel jammer dat er weinig winkels open zijn in Hardenberg. “Er is niks open die dag en dat is wel jammer. Ze hadden er wel een koopzondag van kunnen maken. We hopen wel op goed weer. Vorig jaar was het de gehele dag prachtig weer, maar de laatst twee kilometer kregen we nog een flinke hoosbui over ons heen.”
Als verzopen katten kwamen de lopers toen binnen. “Het is de bedoeling dat we vanaf Schottert met de hele groep gaan lopen. De laatste 6 a 7 km lopen we met zijn allen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zorgmedewerkers rennen met inwoners voor een gezondere lifestyle. Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Vrachtwagen en personenauto botsen op rotonde Witte Paal in Rheezerveen Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Lomp Piraten Party voor Voedselbanken Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Fietser gewond bij aanrijding op fietsoversteek Koningsspil Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Hapjesdag was 'smaaksensatie' Hardenberg 13 uur geleden