Afbeelding

Gezinshuizen van Ambiq: Een Thuis voor Iedereen

di 6 februari 2024 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord Sandra Abbink, manager Ambiq Hardenberg 

In het hart van Hardenberg bloeien bijzondere initiatieven, die vaak onopgemerkt blijven maar een aanzienlijke impact hebben op vele levens: de gezinshuizen van Ambiq. Deze huizen fungeren als warme havens voor kinderen en jongeren die extra zorg en aandacht nodig hebben.

Ambiq heeft in Hardenberg een rol op zich genomen door gezinshuizen te creëren die meer zijn dan alleen onderdak. Deze huizen zijn niet slechts muren en daken; het zijn omgevingen doordrenkt met empathie, begrip en toewijding. Gezinshuisouders staan klaar om deze jongeren te omarmen en een stabiele, liefdevolle omgeving te bieden waarin ze kunnen opgroeien. Een plek waar ze fouten mogen maken om dingen te leren en te ontdekken.

In een wereld waarin het concept van een ‘traditioneel gezin’ steeds vaker wordt uitgedaagd, vullen de gezinshuizen van Ambiq een cruciale behoefte in. Ze bieden een alternatieve familiedynamiek, waar zorg op maat centraal staat. Elk kind is uniek, met eigen uitdagingen en talenten, en de gezinshuizen erkennen en respecteren dit/ Gezinshuizen tonen aan dat het mogelijk is om samen een verschil te maken in het leven van degenen die het meest kwetsbaar zijn.

Er zijn verschillende unieke vormen van gezinshuizen die Ambiq aanbiedt. De zogenoemde grote stijl in eigen woning, waar meer dan drie kinderen/jongeren wonen. En de kleine stijl, waar drie of minder kinderen/jongeren worden opgevangen in een eigen huis van de gezinshuisouder. Daarnaast weekend en vakantiegezinnen, dat zijn logeergezinnen waar gezinshuiskinderen kunnen logeren om de gezinshuisouders te ontlasten.

Graag willen we de schijnwerpers richten op deze gezinshuizen, niet alleen om waardering uit te spreken voor degenen die dit mogelijk maken, maar ook om bewustzijn te creëren in de gemeenschap. Samen bouwen we aan een toekomst waarin elk kind, ongeacht zijn of haar achtergrond, de kans krijgt om te bloeien en te stralen.

Voor nieuwe gezinshuizen zoekt Ambiq altijd echtparen die gezinshuisouders willen worden en bij willen dragen aan de bloei van deze kwetsbare jongeren. Warme, empathische mensen die pedagogisch geschoold zijn, met beiden voeten op de grond staan, kinderen liefdevol en met open armen kunnen ontvangen, zich kunnen inleven in de jongeren, gezelligheid creëren, duidelijke grenzen kunnen aangeven, stabiel zijn, vriendelijkheid uitstralen maar vooral heel veel liefde kunnen geven. 

De gezinshuisouders van Ambiq worden ondersteund door een expertiseteam. Gezinshuisouder zijn is een vak apart, geen enkel gezinshuis is hetzelfde. Juist daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te creëren in de gemeenschap voor deze gezinshuisouders.

Sandra Abbink, manager Ambiq Hardenberg ( s.abbink@ambiq.nl / 06 45 91 32 14)

*Ambiq is een orthopedagogisch behandelcentrum en dé specialist/expert op het gebied van licht verstandelijke beperking (LVB). Ambiq biedt behandeling en zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met LVB in Noord- en Oost-Nederland.

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Kinderpraktijk Veerkracht.

Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden