Afbeelding

Van zorg achter de voordeur naar zorg in de wijk

di 30 januari 2024 Hardenberg Zorg aan het Woord

Onder de noemer ‘Stap in de wijk’ beweegt RIBW Overijssel naar een nieuwe manier van ondersteuning: Begeleiden vanuit de kracht van de wijk, midden in de samenleving en in contact met naasten. In het kader van deze herstelfilosofie ging het team van Teammanager Maggie Kruiskamp aan de slag met een nieuwe manier van werken. 

Maggie: “Zes jaar geleden moesten wij, na het sluiten van onze beschermd wonen locatie, op zoek naar nieuwe woonvoorzieningen voor onze cliënten. Omdat zij allemaal graag in hun huidige woonplaats wilden blijven, zijn we gaan kijken naar woonplekken in de wijk. Dat was in eerste instantie heel spannend want je gaat dan over van zorg achter de voordeur naar zorg in de wijk. Toch is dat achteraf juist een hele goede keuze geweest.” 


Waar begeleiders eerst een heel gebouw onder hun hoede hadden, werden vanaf toen de begeleiders verbonden aan cliënten op verschillende plekken in de wijk. Maggie: “Elke cliënt heeft 2, 3 vaste begeleiders die ze regelmatig zien. Het verschil is dat cliënten nu ook met buren om gaan: eerst zagen ze natuurlijk vooral elkaar maar in de nieuwe situatie kon dat niet meer. Het netwerk en de plek in de samenleving is echt van groot belang geweest: zo is de zorgvraag bij 7 van de 8 cliënten kleiner geworden.”

Nu niet iedereen meer samen onder een dak woonde moest er een plaats gezocht worden waar cliënten elkaar kunnen ontmoeten. Maggie: “Wij hebben gekozen voor begeleiding thuis maar ook voor begeleiding hier bij de inloop in onze ontmoetingsruimte. Inmiddels komen er wekelijks groepen van ongeveer 10 tot 12 mensen samen bij de inloop, waar we samen allerlei activiteiten organiseren. Soms is dat samen koken of koffie drinken maar ook vanuit cliënten wordt er van alles georganiseerd.”

Maggie: “Het zou mooi zijn als er in de toekomst een nog betere mix ontstaat van RIBW cliënten en mensen uit de wijk, maar je merkt dat dat steeds meer gaat leven. Soms neemt iemand een ander mee en zo begint het te lopen en horen anderen er over. We hebben de afgelopen jaren al veel gedaan en waar we nu al zijn is fantastisch dus we kunnen ook nog heel doen met de toekomst.”

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door  Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Ambiq 

Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 11 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 18 minuten geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 41 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 2 uur geleden