Afbeelding

Anne van der Veen is Doe mee coach

di 7 november 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

“Doe Mee groepen: “Niet de lat hoger leggen, maar je beste beentje voor zetten”

Anne van der Veen is Ambulant Begeleider en onder andere ook Doe mee coach bij RIBW Overijssel. Samen met deelnemer David vertelt zij over Doe Mee groepen en hoe deze helpen om samen een stap in de wijk te zetten.

Anne: “Met Doe Mee groepen kan je heel bewust actief worden in de wijk. Het is een soort mini-maatschappij waarin mensen met verschillende achtergronden en ervaringen samenkomen”. Een Doe Mee groep is een groep van meestal 6 tot 10 mensen die bij elkaar in de buurt wonen en die samen afspreken om iets leuks te doen. Zo leer je elkaar kennen en onderzoek je samen of jullie iets kunnen beteken voor de wijk.

Het lichaam is gezond maar de geest soms niet

Anne: “In de groep is er heel veel begrip en ruimte voor elkaar. Je ziet elkaar een keer per week, maar toch zijn het een soort vrienden of netwerk. Je leert mensen écht kennen en dat betekent heel veel.” David: “De Doe Mee groep heeft ook echt een doel. Je kunt jezelf zijn zonder oordeel. Soms gaat het met vallen en opstaan, maar in de groep ben ik wel gewoon mezelf. Het is gewoon leuk om af en toe je kwaliteiten in te zetten. Ik wil altijd mijn beste beentje voor zetten, niet per se de lat hoger leggen: het lichaam is gezond maar de geest soms niet.”

Opbouwen

Doe Mee groepen zijn onderdeel van onze herstelfilosofie Stap in de wijk: een nieuwe manier van ondersteuning vanuit de kracht van de wijk. Anne: “Doe Mee is een heel mooi middel om een stap in de wijk te maken en een netwerk op te bouwen. Dat geldt niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor bijvoorbeeld scholen of wijkcentra kunnen het bijvoorbeeld als middel inzetten.”

Gelijkgestemden

David: “Inmiddels zit ik nu een half jaar bij de Doe Mee groep. We komen elke dinsdag samen maar spreken ook wel eens gewoon af via WhatsApp of de mail. Juist doordat je in aanraking komt met mensen die bij je in de buurt wonen, leer je hier veel over elkaars en je eigen kwaliteiten. Je bent onder gelijkgestemden, maar je moet er wel voor open staan.”

Wil je meer weten over herstelgroepen en hoe RIBW Overijssel ondersteuning biedt vanuit de kracht van wijk? Kijk op www.ribwoverijssel.nl/zorgaanbod/netwerkenontmoeting

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week: Evenmens zorg

Afbeelding
Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 17 uur geleden