Afbeelding

Stemmen tellen in Evenementenhal

vr 25 augustus 2023 Hardenberg

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg hebben dinsdag 22 augustus besloten de stemmen van de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer op woensdag 22 november centraal te gaan tellen in de Evenementenhal. 

Bij het centraal tellen voeren de stembureaus na sluiting van het stembureau om 21.00 uur alleen een voorlopige telling op lijstniveau uit. Vervolgens worden de stembiljetten overgebracht naar de Evenementenhal  waar ze de daaropvolgende dag door telteams tot op kandidaatsniveau worden geteld. Deze telling is openbaar. Na het vaststellen van de uitslagen per stembureau worden deze ingevoerd in de daarvoor bestemde verkiezingssoftware om de uitslag op gemeenteniveau te bepalen. Door het centraal tellen hoopt het college te bereiken dat het proces van het handmatig tellen van de stemmen efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en beter controleerbaar wordt. Naar zijn mening wordt ook de uitvoerbaarheid door het centraal tellen sterk verbeterd.  

B&W verwachten, mede op basis van een grote opkomst (82%) bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, ook dit jaar een hoge opkomst.  Door op de avond van de verkiezingsdag slechts op partijniveau te tellen, wordt ook verwacht  dat de telling op de verkiezingsdag ruim voor middernacht is afgerond. In de tweede bestuursrapportage wordt door het college een bedrag van 200.000 euro bijgeraamd voor de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen. 

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 3 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 5 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 5 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 5 uur geleden